Muhsin Bey ve Arabesk filmlerinin görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, vefat etti!

“Yılanların Öcü”, “Muhsin Bey” ve “Arabesk” gibi Yeşilçamın başarılı filmlerinin görüntü yönetmenliğini üstlenen, Altın Portakal ve Altın Koza ödüllü usta sinemacı Aytekin Çakmakçı, 71 yaşında yaşama veda etti.

KÜLTÜR-SANAT 11.03.2021, 13:24 12.03.2021, 09:15
Muhsin Bey ve Arabesk filmlerinin görüntü yönetmeni Aytekin Çakmakçı, vefat etti!

Türk sinemasının usta görüntü yönetmenlerinden Aytekin Çakmakçı, 71 yaşında hayata gözlerini yumdu. Gece yarısı evinde kalp krizi geçiren Çakmakçı, Fatih Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.



Hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı. Sabah saatlerinde hayatını kaybeden Çakmakçı’nın cenazesi bugün, Bahçecik Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Canım Kardeşim filminin efsane fotoğrafını çekti

10 Ağustos 1949 tarihinde Trabzon’da dünyaya gelen Aytekin Çakmakçı, 16 yaşındayken sinemaya adım attı. Babasının İstanbul’a tayini çıkmasıyla beraber İstanbul’da asistan arkadaşı Abdullah Gürek’in desteğiyle, görüntü yönetmeni Kriton İlyadis'e kamera ikinci asistanlığı yapmaya başladı. Ardından sektöründe adını duyurmaya başlayan Çakmakçı; kamera birinci asistanlığı, set fotoğrafçılığı, reklam kameramanlığı, reklam fotoğrafçılığı ve görüntü yönetmenliği gibi görevler aldı. Türk sinemasının ikonik görsellerinden olan, Tarık Akan ile Halit Akçatepe’nin rol aldığı “Canım Kardeşim” filminin afiş fotoğrafını çekmiştir.

Altın Koza ve Altın Portakal ödülü aldı

“Acı” filminin görüntü yönetmenliğini üstlenen Çakmakçı, bu filmde çok eleştiri aldığı yeni bir görsel anlayış denemesi gerçekleştirdi. Şerif Gören, İrfan Tözüm ve Yavuz Turgul gibi yönetmenlerle çalışan Çakmakçı, “Yılanların Öcü” filmindeki görüntü yönetmenliğiyle, 23. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülü almıştır. Ayrıca Baba Evi, Şehnaz Tango ve Yeni Hayat gibi dizilerin de görüntü yönetmenliğini yapan Çakmakçı, 10. Adana Altın Koza Film Festivali’nde de "Mum Kokulu Kadınlar" ve "Işıklar Sönmesin" filmleriyle de "En İyi Görüntü Yönetmeni" ödülünü kazanmıştır.



Yavuz Turgul’un Türk sinemasında önemli filmleri arasında yer alan ”Muhsin Bey” ve  Ertem Eğilmez’in son filmi olan “Arabesk” in görüntü yönetmenliğini üstlenen Çakmakçı, 2013 yılında İstanbul Film Festivali tarafından "Sinema Onur Ödülü"' almıştır. Son olarak “SETEM” den Onur Ödülü alan Aytekin Çakmakçı, en son 2015 yapımı “Emicem Hospital” filminin görüntü yönetmenliğini yapmıştır.

Yorumlar (0)