Muğla’da Bizans dönemine ait kilise bulundu 

Kaunos Antik Kenti’nde 56 senedir devam eden kazı çalışmalarında Bizans dönemine ait yazıt, mezar ve kiliseye ulaşıldı.  

KÜLTÜR-SANAT 22.10.2021, 14:00 23.10.2021, 10:29
Muğla’da Bizans dönemine ait kilise bulundu 

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Muğla’daki Kaunos Antik Kenti’nde yapılan kazıların her aşamasında yeni bir miras ortaya çıkıyor. 56 senedir aralıklı olarak devam edilen kazılarda bu dönem, Bizans döneminden kalma yazıtlar, mezarlar ve bir de kilise ortaya çıkartıldı.  

Muğla’nın Dalyan mahallesinde yer alan Kaunos Antik Kenti’ne ulaşımı 10 dakikada sağlayabilen turistler için görülmesi gereken mekanların başında gelen bölge, yaklaşık 3 bin senelik tarihin kapılarını aralıyor. Ziyaretçiler burada 2 bin 400 senelik kaya mezarlarının yanı sıra 5 bin kişilik tiyatroyu keşfedebiliyor. Bölgedeki hamam, agorada ve bazilikayı dolaşan ziyaretçiler, 1300 senelik mozaikleri inceleyip Demeter Kutsal Tapınağı’nda fotoğraf çektiriyor. 

Kaunos, arkeolojiye kazandırdığı ilklerle ön plana çıkıyor 

Prof. Dr. Baki Öğün’ün 1966 senesinde başlattığı kazılara öğrencisi Prof. Dr. Cengiz Işık başkanlık etti. Bu kazılar, 2020 senesine kadar sürdü. 2021 başlarında ise kazı başkanlığını, Işık’ın öğrencisi Doç. Dr. Ufuk Çörtük aldı. Çalışmalarda 2021 senesinde önemli verilerin bulunduğunu aktaran Çörtük, Kaunos’un “ilklerin mekanı” olduğunu ifade ediyor: “Bu antik kent mezarları, Yunanca ve Karca çift dilli yazıtları, tanrılara toplanan bağışların konduğu kumbarası ve tiyatro döner perde sistemi ile ilkleri bünyesinde barındırıyor. Arkaik, klasik, Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılan kent, daha sonra terk edilmiş. 



2’nci yüzyıldan kalma bazilikada Bizans dönemine ait kilise 

Çörtlük: “Kaunos kazıları, Türk bilim heyeti tarafından 56 senedir yürütülüyor. Antik kentteki kazılar özellikle son 3 senedir liman agorasının batı tarafındaki Roma bazilikasında yapılıyor. Milattan sonra 2’nci yüzyılda yapıldığı belirlenen bu bazilikada Bizans dönemine ait olan bir kilise bulduk. Kaunoslular, milattan sonra 5 ve 6’ncı yüzyılda bazilikanın doğu kenarını çevirmiş ve kilise olarak kullanmışlar. Roma bazilikası, 98 metre uzunluğa ve 22 metre genişliğe sahip. Kilisede çalışmalarımız devam ediyor ama şimdiye kadar gördüklerimizle harika bir işçiliğe sahip olduğunu söyleyebilirim. Kilise kazılarında bir mezarla karşılaştık. Bu mezarın, baş rahibe ait olduğunu düşünüyoruz. İçinde 3-4 kişi yatıyordu. Kilisenin batı duvarında da 2 mezar bulduk. Bu mezarlar Bizans döneminden kalma.” 

Mezarlar üzerinde yazıtlar bulunuyor 

Çörtlük: “Bu mezarlar üzerinde yazıtlar var. Bu senenin en önemli buluşları da bu yazıtlar. Yazıtları çözmek için çalışmalarımız sürüyor. Bizans, kendinden önceki süreçte oluşturulan parçaları alıp kendine göre şekillendirerek kullanıyordu. Bu sebeple yazıtlar konusunda zorluk çekiliyor.” 

Yorumlar (0)