MUBI Ocak ayı programını açıkladı

Kaliteli yapımları sinemaseverlerle buluşturan çevrimiçi film izleme platformu MUBI Ocak ayı programını yayınladı.

KÜLTÜR-SANAT 02.01.2022, 09:31 06.01.2022, 20:20
MUBI Ocak ayı programını açıkladı

MUBI dünyanın farklı yerlerinden özenle seçilmiş filmleri seyirci ile buluşturmaya devam ediyor. Özellikle festival filmlerinin yer aldığı platformda her akşam bir film yayınlanıyor ve filmlerin büyük bir kısmı 30 gün boyunca MUBI platformunda erişime açık oluyor. İşte Ocak ayının öne çıkan bazı yapımları ve MUBI 2022 Ocak ayı programı.

Druk – 2020 (Thomas Vinterberg)

Film lisede öğretmenlik yapan bir grup arkadaşın tükettikleri alkol miktarı ile hayatlarındaki sorunlarla daha rahat başa çıkabileceklerini test etme sürecini konu alıyor. Öğretmenlerden bazıları öğrencileri ile, bazıları ailesi ile, bazıları ise kişisel sorunlarla mücadele ederken bu sorunlarla başa çıkmak için belirli düzeyde alkol tüketerek zihinlerini yaşadıkları dünyaya açabileceklerini söyleyen bir teoriyi test etmeye başlarlar. İskandinav Sineması’nın önemli yönetmenlerinden biri olan Thomas Vinterberg yapımı bu film 2021 Oscar ödüllerinde En İyi Uluslararası Film ödülünün sahibi oldu. Druk 1 Ocak 2022 tarihinde MUBI platformu üzerinden gösterime girecek.

Funny Games – 1997 (Michael Haneke)

Avrupa Sineması’nda önemli bir yere sahip olan Michael Haneke imzalı bu filmde yönetmen ana akım sinemaya baş kaldırarak seyirci ile oynamayı tercih ediyor. Şehirden uzak bir göl kenarında yer alan evlerine tatile giden ve her hallerinden entelektüel oldukları belli olan küçük bir aile, tatil yaptıkları esnada evlerine yumurta almaya gelen 2 arkadaşla küçük bir tartışma yaşar. Bu tartışma büyüyerek filmin ana konusunu oluşturmaya başlar. Haneke’nin özellikle ana akım sinemaya ağır eleştiriler yönelttiği bu filmde izleyici asla istediği şeyi alamaz. Dünyanın en siniri bozucu filmleri arasından gösterilen Funny Games’in prömiyeri öncesinde Michael Haneke’nin seyircilere dönerek “Umarım rahatsız hissedeceğiniz bir film izlersiniz” dediği söyleniyor. 1997 yılında çekilen bu filmin ayrıca 2007 yılında ABD’de çekilen bir tekrar filmi yer almakta. Haneke 2007 yılında çekilen bu filmde de ilk filmdeki çekimlere kare kare uyarak sinema dünyasında zor gerçekleşecek bir işe imza atmıştı. Funny Games 17 Ocak 2022 tarihinde izleyici ile buluşacak.

La Haine – 1995 (Mathieu Kassovitz)

1990’lı yıllarda Fransa’da yer alan gettolarda geçen bu filmde isyanın dozajı hiç düşmüyor. Farklı ülkelerden gelmiş olan 3 mülteci arkadaş küçüklüğünden beri Fransa’daki banliyölerde yaşanmaya zorlanıyor ve bu bölgelerde yerel gruplar ve polisler arasından sürekli bir gerilim mevcut. Yerel gençlerin arkadaşlarından biri olan Abdel polisle yaşadığı bir tartışma sonrasında yaralanıp hastaneye kaldırılıyor ve gencin arkadaşları Abdel’in ölmesi durumunda bir polis vuracağına dair ant içer. Ünlü oyuncu Vincent Cassel’ın sinema dünyasına adım atarken yer aldığı önemli yapımlardan biri olan La Haine birçok ödülün de sahibi oldu. Yönetmen Mathieu Kassovitz bu filmin ardından Cannes Film Festivali’nde en iyi yönetmen ödülünü kazanma başarısı da göstermişti. La Haine 24 Ocak 2022 tarihinde seyirci ile buluşacak.

The General – 1926 (Clyde Bruckman - Buster Keaton)

Çoğu izleyici klasik dönem komedi oyuncuları arasından sadece Charlie Chaplin’i bilse de o dönemde yetişmiş birçok başarılı komedi oyuncusu var. Bunlardan biri de Buster Keaton. Keaon yaptığı akıllıca çekimlerin yanı sıra akrobatik hareketler de yapmayı severdi ve ekranların başında yer alan seyirciyi heyecanlandırmaktan hoşlanırdı. 1926 yılında çekilen ve klasik komedi yapımlarının en iyileri arasında yer alan bu filmde ana karakter sevdiği kadının kaçırılması üzerine yollara düşer. Johnnie isimli mesleği makinistlik olan ana karakter hem çalıştığı yerdeki trene hem de Annabelle isimli bir kadına aşıktır. Ancak Amerika’da iç savaşın çıkmasının ardından Johnnie çalıştığı trenden alınır. Bir casus Annabelle’nin de içinde bulunduğu treni kaçırır. Johnnie treni ve sevdiği kadını kurtarmak için macera ile dolu bir yolculuğa çıkar. Sinema dünyasında önemli bir yere sahip olan The General 30 Ocak 2022’de MUBI platformu üzerinden yayınlanacak.

Uzun Zaman Önce – 2019 (Cihan Sağlam)

Uzun Zaman Önce iki kardeşin bir cinayete sebep olmasını konu alıyor. Ahmet genç bir adamdır ve yaşadığı kasabada kuaför salonu işleten eşi Sevgi ile sade bir yaşamı vardır. Ahmet eşi Sevgi ile bir süredir sorunlar yaşamaktadır. Ahmet eşiyle yaşadığı sorunların ana neden olarak başka bir adamı görmektedir. Eşinin kendisini başka biriyle aldattığını düşünen Ahmet’in bu şüpheleri kasabaya gelen bir yabancının ardından iyice artar. Ahmet bir gece petrol istasyonundan kardeşi Mehmet’e telefon eder ve ondan yardım ister. Kardeşinin bu isteğini geri çeviremeyen Mehmet olay yerine gittiğinde kendini bir cinayetin orasında bulur. Yönetmenliğini Cihan Sağlam’ın yaptığı 2019 yılında çekilen bu film yurt içi ve yurt dışında yer alan film festivallerinden birçok ödülle döndü. Uzun Zaman Önce 8 Ocak 2022 tarihinde izleyici ile buluşacak.

Entre Les Murs – 2008 (Laurent Cantet)

François Marin adlı öğretmen bir lisede görev almaktadır. Ancak bu lisede yer alan öğrencilerin hepsi farklı ülke ve kültürlerden gelmektedir. Öğretmenler kendi aralarında değerlendirme yaparak bu kozmopolit lisede durumu en iyi şekilde idare etmek adına çaba göstermektedirler. Okul komitesi de bu konuda iyi adımlar atmaktadır hatta yıl değerlendirme komitesi içinde öğrencilere bile yer verirler. Ancak her öğretmenin düzeni sağlama adına yöntemleri farklılık göstermektedir. Bazen farklı öğretmenlerin aynı öğrenciye birbirinin zıttı bir tavır içinde oldukları bile olur. 2008 yılında çekilen Entre Les Murs o yıl gerçekleşen Cannes Film Festivali’nden de Palme Dor ödülü ile döndü. Uluslararası 11 ödül alan Entre Les Murs 11 Ocak 2022 tarihinde MUBI platformunda yer alacak.

Titane – 2021 (Julia Ducournau)

2021 yılına damga vuran Titane yıllar önce kaybolan bir adamın aniden ortaya çıkmasıyla yaşanan olayları konu alıyor. Görevliler bir gün havalimanında yüzü yara içinde olan bir adam bulurlar. Adam kendisinin on yıl önce kayıplara karışan Adriend Legrand adlı şahıs olduğunu iddia eder. Adriend’in babası oğlunun bulunduğunu öğrenince yıllardır yaşadığı hasretin sona erdiğini düşünür ve Adriend’i evine götürür. Ancak genç adamın babasının yanına dönmesiyle bölgede birçok cinayet yaşanmaya başlar. 2021’in en flaş filmlerinden biri olan Julia Ducournau yönetmenliğini yaptığı Titane Cannes Film Festivali’nde de yılın filmi seçildi. Titane 28 Ocak 2022’de izleyici karşısına çıkacak.

Bacurau – 2019 (Juliano Dornelles - Kleber Mendonça Filho)

Bacurau Brezilya’da yer alan ufak bir kasabadır. Terasa adlı karakterin büyükannesi Bacurau’da yaşamaktadır ve yakın bir zamanda ölmüştür. Terasa bu nedenle babaannesinin cenazesinde yer almak için Bacurau’ya gider. Yas havasının hakim olduğu kasabada Terasa bunun dışında birçok sorunun olduğunu görür. Kasabaya temiz su gelmez, telefon çekmez ve birçok temel ihtiyaç doğru düzgün karşılanamaz haldedir. Kasaba sakinleri bir süre sonra art arda bir sürü ölümlerin yaşandığını ve kasabanın giderek haritadan silindiğini fark eder. Yönetmenliğini Juliano Dornelles ve Kleber Mendonça Filho’nun yaptığı 2019 yapımı film uluslararası film festivallerinden toplam 52 ödül aldı. Şimdiden klasikler arasına girmeye başlayan Bacurau 9 Ocak 2022 tarihinde MUBI üzerinden izlenebilecek.

İşte MUBI platformunda Ocak ayında gösterilecek birbirinden değerli yapımlar:

1 Ocak Körkütük (Druk, 2020)

2 Ocak Julieta (2016)

3 Ocak Tesadüfi Bir Kronolojinin 71 Parçası (Amok, 1994)

4 Ocak İnatçı Bir Adam (Lerd, 2017)

5 Ocak Amina (2019)

6 Ocak Amcam (Mon Oncle, 1958)

7 Ocak Gökyüzüne Baktığımızda Ne Görüyoruz? (Ras vkhedavt, rodesac cas vukurebt?, 2021)

8 Ocak Uzun Zaman Önce (2019)

9 Ocak Bacurau (2019)

10 Ocak Rosetta (1999)

11 Ocak Sınıf (Entre les murs, 2008)

12 Ocak 13+ (2019)

13 Ocak Talih Kuşu (Jipuragirado japgo sipeun jimseungdeul, 2020)

14 Ocak Kanun Namına (1952)

15 Ocak Bir Daha Asla Kar Yağmayacak (Śniegu już nigdy nie będzie, 2020)

16 Ocak Madalena (2021)

17 Ocak Ölümcül Oyunlar (Funny Games, 1997)

18 Ocak Dünyanın En Mutlu Kızı (Cea mai fericită fată din lume, 2009)

19 Ocak Kırmızı Balon’un Yolculuğu (Le voyage du ballon rouge, 2007)

20 Ocak Oyun Vakti (Playtime, 1967)

21 Ocak Hakaret (L’insulte, 2017)

22 Ocak İki Şafak Arasında (2021)

23 Ocak Yüz Yüze (Ansikte mot ansikte, 1976)

24 Ocak Protesto (La Haine, 1995)

25 Ocak Krisha (2015)

26 Ocak İz (1994)

27 Ocak Yürekten Biri (One from the Heart, 1982)

28 Ocak Titane (2021)

29 Ocak Frank (2014)

30 Ocak General (The General, 1926)

31 Ocak Bilinmeyen Kod (Code inconnu: Récit incomplet de divers voyages, 2000)

Yorumlar (0)