MSGSÜ'nün 140. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, Merkez Kütüphanesi'nin açılışı ile başladı

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinin, açılışının 140. yıl dönümünün kutlamaları mart ayı süresince düzenlenecek etkinlikler ile kutlanacak.

KÜLTÜR-SANAT 04.03.2022, 22:30 05.03.2022, 00:46
MSGSÜ'nün 140. kuruluş yıl dönümü kutlamaları, Merkez Kütüphanesi'nin açılışı ile başladı

MSGSÜ’nün bu sene 140. yıl dönümü kutlanıyor. Kutlama bir ay boyunca hazırlanan etkinlikler kapsamında gerçekleşecek. Hazırlanan kutlama kapsamında ilk olarak Fındıklı’daki üniversitenin yenilenen Merkez Kütüphanesi açıldı. Kütüphane, Mimar Sedad Hakkı Eldem’in tasarımına uygun olarak, aslına bağlı kalınarak yenilendi.

Merkez Kütüphane’nin açılış törenine şair Edip Cansever’in oğlu da katıldı. Şairin oğlu Ömer Cansever ve ailesi, yenilenen kütüphaneye Edip Cansever’ e ait kitapların bir bölümünü, masasını, kitaplığını, gözlüğünü, daktilosunu ve bazı el yazısı olan notlarını bağışladı.

MSGSÜ Rektörü Prof. Dr. Handan İnci Elçi, kütüphaneyi gördüğü an ki üzüntüsünü dile getirerek şunları söyledi: "Öğrencilerimiz bu şekil de ki bir kütüphaneye layık olamaz diye düşündüm. Şu an kıymetli destekçilerimiz ile birlikte öğrencilerimize layık altyapıyı kurduk. Buranın uzun szaman açık olmasını da sağlayacağız."

MSGSÜ'de yer alan ‘Edebiyat Müzesi’ açmayı istiyoruz

Gerçekleştirecekleri etkinler ile kütüphanenin canlı tutulmasını sağlayacaklarını dile getiren Prof. Dr. Elçi, burayı yaşayan mekân haline getirmek istediklerini söyledi.

Edip Cansever gibi birçok edebiyatçının yolunun MSGSÜ'den geçtiğini dile getiren Handan İnci Elçi ‘Edebiyat Müzesi’ açmak istediklerini belirtti ve şunları söyledi: ‘Necip Fazıl Kısakürek, Ahmet Hamdi Tanpınar, Ahmet Haşim, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Cevdet Kudret gibi birçok önemli şahsiyetin bir zamanlar burada bulunduğunu görüyoruz. Kütüphanemizi yeniden canlandırırken yeni nesillerin bu mirastan faydalanacak olması bizleri heyecanlandırıyor. İnşallah ileri zamanlarda Edip Cansever’in ailesinin yaptığı bağışlar gibi yeni bağışlar ile kurumumuza ‘Edebiyat Müzesi’ kazandırabiliriz.’

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi - Fındıklı Yerleşkesi

Şair Edip Cansever’in oğlu Ömer Cansever yaptığı açıklamada babasından kalan eşyalardan ayrılmanın zor bir karar olduğunu belirterek, "Babam gençleri severdi. Kişi ve insan temasını da şiirlerinde çok vurgulamıştır. Babam için gençlerin mutluluğu ve özgürlüğü önemliydi. MSGSÜ’de güzide kurumlardan bir tanesi. Bunun için, Edip Cansever'in anılması ve hatırlanması bakımından doğru olacağına karar verdik" dedi.

Cansever, kütüphanede yer alan özel bölümde babası Edip Cansever’e ait eserlerin bulunduğuna dikkati çekerek, "Bu kütüphane benim evim gibi artık. Burayı daha çok güzelleştireceğim. Çok değerli olan bazı eşyaları da buraya getirmek istiyorum. Bu sayede bu mirası birçok edebiyatseverler ile buluşturmuş olacağız." dedi.

Mart ayı süresince devam etmesi planlanan etkinlikler ise 31 Mart tarihinde İstanbul Resim ve Heykel Müzesi'nde uzun yıllardır sergilenmemiş olan Osman Hamdi Bey'in tablolarından hazırlanan serginin açılışı ile son bulacak.

HABERNEDİYOR.COM / KÜBRA ÖZGÜ - ÖZEL HABER

Yorumlar (0)