Mimar Sinan'ın 465 yıllık eserinin son hali bu...

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan ve Mimar Sinan'ın 465 yıl önce yaptığı eserinin son hali yürekleri burktu.

KÜLTÜR-SANAT 12.08.2020, 23:48 13.08.2020, 09:27
Mimar Sinan'ın 465 yıllık eserinin son hali bu...

İstanbul Beşiktaş'ta bulunan Mimar Sinan'ın 465 yıllık eserinin son hali yürekleri burktu.

Osmanlı Donanması'nın Kaptan-ı Derya'sı olan Sinan Paşa'nın Mimar Sinan'a yaptırdığı 465 senelik tarihi Sinan Paşa Camii ve Külliyesi'nin son halinin fotoğrafları paylaşıldı.

Paylaşılan fotoğraflarda caminin içinde kıble cephesinde ve her iki duvarda senelerden beri oluşan rutubetin tuğlaları ve duvarı aşındırdığı görülüyor.

Rutubet dolayısıyla duvarlar döküldü

Vatandaşların namazlarını kıldığı bölümlerde duvar sıvalarının rutubetten dolayı dökülmesi tarihi desenlerinin de şeklinin bozulmasına neden oldu.

Caminin inşasına 1550 senesinde başlandı. Sinan Paşa'nın yaşamını kaybetmesinin ardından inşaatının bitmemesinden dolayı Üsküdar Mihrimah Sultan Camii'ne defnedildi. Caminin inşaatı ise 1555 senesinde bitirildi.

Drenaj kanalları kaldırıldı

Mimar Sinan'ın eseri olan cami on altıncı yüzyılda Osmanlı işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olarak kabul ediliyor. Fakat önünden ana yolun geçmesi ve trafik yoğunluğundan dolayı meydanın büyük tutulmasıyla caminin su drenaj kanalları kaldırıldı.

Kanallar, Cumhuriyet senelerinde şehrin kalabalıklaşmasından ötürü kaldırılınca yapının orijinalliği de bozuldu. Bununla beraber çatıdan akan sular, yoldan ve dış duvardan gelen sular, drenajlı tahliye olmadığından caminin duvarlarından içeri geçiyor.

Kimi tarihi camilerde Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri tarafından incelemeler yapılıp, çözüm üretmesiyle beraber yapılan yanlıştan kaynaklanan rutubetin önüne geçilmişti.

Yorumlar (0)