Milli Saraylar Resim Müzesi, restorasyon sonrası ziyarete açıldı!

Restore çalışmalarının ardından sanatseverlerin ziyaretine açılan Milli Saraylar Resim Müzesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla açıldı. Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı müzenin, kültür sanat hayatının yeni merkezi olması planlanıyor.

KÜLTÜR-SANAT 16.01.2021, 15:16 17.01.2021, 13:56
Milli Saraylar Resim Müzesi, restorasyon sonrası ziyarete açıldı!

Yerleşkesi İstanbul Beşiktaş’ta bulunan ve Milli Saraylar İdaresi Başkanlığına bağlı olan “Milli Saraylar Resim Müzesi”, restore çalışmalarının ardından sanatseverler tarafından ziyaret edilmek üzere açıldı. Müzenin açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. 

Modern sergileme kriterlerine göre tefriş edilen müze, 11 bin metrekarelik kapalı alanda düzenlenen 34 salon ve 553 eser bulunduruyor. Topkapı Sarayı depolarında muhafaza edilen tabloları da envanterine ekleyen müzeye, restore ile birlikte ayrıca Tablo Restorasyon Atölyesi 199, Altın Varak Atölyesi 104, Cilt ve Kağıt Restorasyon Atölyesi 34 eseri kültür hayatına kazandırdı. Eser bilgileri, kondisyon durumları ve hareketleri, dijital sistem tarafından kayda alınırken; Müze binasının ve eserlerin güvenliğini sağlayan kamera ve alarm sistemleri de yenilendi. Ayrıca müze hakkında bilgi veren tematik bölümlerini ve eserleri tanıtan bir kitap da hazırlandı.

Türkiye'nin en büyük oryantalist tablosu “Çölde Av” müzede sergileniyor

İlk olarak 1856 yılında kurulan ve "Veliahd Dairesi" olarak inşa ettirilen müze yerleşkesinde ilk olarak Sultan Abdülaziz kaldı. İlk bölümünün restorasyonunun ardından müze, 22 Mart 2014'te Resim Müzesi olarak hizmet vermeye başladı. 2017 yılında ise ikinci kısmı restore edildi.

Resim Müzesi'nin 16 ila 20. yüzyılı kapsayan koleksiyonu; padişah portreleri, tarihi konulu kompozisyonlar, oryantalist eserler, doğa ve kent görünümleri ile natürmortlar gibi pek çok konuyu içeriyor. Müzede ayrıca, Türkiye'nin en büyük oryantalist tablosu olan Fransız ressam Felix-Auguste Clement'in "Çölde Av" adlı eseri de sergileniyor. 

Yorumlar (0)