Milli Saraylar Resim Müzesi, Osmanlı’dan örneklerle ziyaretçilerini ağırlıyor!

Osmanlı Devleti’nde sarayın resim anlamındaki günümüzde tek temsilcisi olarak dikkat çeken Milli Saraylar Resim Müzesi, İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor. On bir bin metrekarelik bir alana sahip olan müze, bünyesinde 553 eser bulunduruyor. Geçtiğimiz günlerde de restorasyonu tamamlanan müze, modern sergilenmeye göre geliştirildi.

KÜLTÜR-SANAT 24.04.2021, 16:01 25.04.2021, 12:16
Milli Saraylar Resim Müzesi, Osmanlı’dan örneklerle ziyaretçilerini ağırlıyor!

İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde bulunan ve Dolmabahçe Sarayı’nın yakınlığı ile dikkat çeken Milli Saraylar Resim Müzesi, ziyaretçilerin ilgisini çekmeye başladı. Yeniden restore edilen büyülü müze, özellikle kafeteryası ve havuzlu bahçesiyle de genç ziyaretçilerin sosyal medya paylaşımlarıyla ilgi topladı. Modern eser sergileme kriterlerine göre düzenlenerek tamamen yenilenen büyülü Milli Saraylar Resim Müzesi, Osmanlı Devletinde sarayın resim alanındaki tek temsilcisi olmasıyla dikkat çekiyor. Yaklaşık 11 bin metrekarelik bir alana kapalı bir şekilde yayılan müze, bünyesinde 553 eser bulunduruyor. Tamı tamına 34 salonuyla dikkat çeken Milli Saraylar Resim Müzesi, İstanbul’da pandemi sonrası yeni kültür sanat alanlarından bir tanesi olacak gibi görünüyor.



Önemli ressamların eserleri, müzede sergileniyor

1856 yılında Sultan Abdülmecid’in kararıyla "Veliahd Dairesi" olarak inşa edilen ve günümüzde ise müze olan büyülü bina, aslına uygun restore edilerek özgün restorasyon, özenli teşhir ve tefriş sayesinde inanılmaz bir uyum yakaladı. Koleksiyonunda ülkemizden ve dünyadan önemli sanatçıların eserlerini barındıran müze, 16 ve 20. Yüzyıllar arasında yapılmış olan eserleri bulunduruyor. Eserlerin konuları ise ağırlıklı olarak ortantalizm, kent ve doğa üzerine. Eserleri bulunan sanatçılar arasında Rupen Manas, Osman Hamdi Bey, Felix-Auguste Clement, Abdülmecid Efendi, Fausto Zonaro, Pierre Desire Guillemet, Ivan Ayvazovski, Stanislaw Chlebowski, Stefano Ussi, Şeker Ahmed Paşa, Konstantin Kapıdağlı, Şevket Dağ ve Eugene Fromentin gibi önemli ressamlar bulunuyor.



Tablolar, restore işleminden geçti

Müzenin Osmanlı döneminden kalan tek saray resmi temsilcisi olduğunu belirten Milli Saraylar Resim Müzesi Müdürü Gülsen Sevinç Kaya, müze bünyesinde otuz dört tane tematik bölümün olduğunu söyledi. Binadaki bazı bilinen yerlerin detaylıca incelenmemiş olduğunu keşfettiklerini belirten Kaya, müzeye yeni bir bakış açısı kazandırdıklarını, ama daha çok eserlerin ve özellikle resim tablolarının öne çıkmasını amaçladıklarını belirtti. Resimlere özel aydınlatma sistemleri yapıldığının da altını çizen Kaya, koleksiyondaki tabloların daha önce Topkapı Sarayı’ndaki depolarda muhafaza edildiğini ve müzeye nakledilerek öncelikle tabloların restore işleminden geçtiklerini belirtti. Kaya, Tablo Restorasyon Atölyesi’nin 199 eser, Altın Varak Atölyesi’nin 104 eser ve Cilt & Kağıt Restorasyon Atölyesi’ nin ise 34 tane eseri restore ettiğini belirtti.



Eserlerin her biri kayıt altına alınarak, ayrıca dijital sisteme aktarıldı Böylece müzede yer alan eserler barındıran bir kitap hazırlanırken, kitap müze ile ilgili bir rehber olma özelliğini de taşıyor. Eserler için ayrı ayrı tematik bölümler oluşturduklarını söyleyen Kaya, böyle eserlerin ziyaretçiler tarafından daha anlaşılır bir hal aldığından söz etti. Müzede Türkiye'nin en büyük oryantalist tablosunun da bulunduğunu belirten Gülsen Sevinç Kaya, müze ortamında il kez halka açılan eserin, Fransız ressam Felix-Auguste Clement'in "Çölde Av" adlı eseri olduğunu belirtti.

 

Yorumlar (0)