Meşe koruluğunda tespit edildi: 400 yıllık

Muş'a bağlı Korkut ilçesinde 'şehitlik' olarak da isimlendirilen meşe koruluğunda 400 senelik ağaçlar bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 19.10.2021, 00:01 19.10.2021, 17:41
Meşe koruluğunda tespit edildi: 400 yıllık

Muş Alparslan Üniversitesi'nden Fırat İşlek, Orman İşletme Müdürlüğü'nden görevli Kemal Akay ve Meşe Derneği'nden İhsan Aytemiş, Sarmaşık köyünde bulunan meşe koruluğunda inceleme yaptı.

Çok sayıda meşe ağacı bulunuyor

Şehir merkezine 30 kilometre mesafede, 350 meşe ağacının yer aldığı yaklaşık olarak 60 dönümlük alanda gerçekleştirilen çalışmada, bazı ağaçların 400 yaşında olduğu tespit edildi.

"Türkiye 35 tür var"

İşlek, basın mensuplarına, bahse konu alanda ağaçların yaş belirlemesine yönelik araştırma gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Söz konusu ağaçlarının 35 milyon senedir var olduğunu kaydeden İşlek, "Gezegen üzerinde 400'ü aşkın meşe türünün olduğu biliniyor. Anadolu coğrafyasında doğal koşullarda 17 türü, ülkemiz çapında ise 35 türü yetişiyor. Bu bölgede gerçekleştirdiğimiz incelemeler neticesinde bazı ağaçların yaşının 400 olduğunu belirledik." şeklinde konuştu.

"700 yaşında olduklarını düşünüyorum"

Aytemiş de bahse konu çalışma öncesi köy halkıyla görüştüklerini ve köyün önemli bir tarihe sahip olduğunu öğrendiklerini dile getirdi.

Bölgede bulunan tarihi mezarlıkların da bu durumu kanıtladığını aktaran Aytemiş, şöyle devam etti:

"Tüm göstergeler düşünüldüğünde ve ağaç kökleri üzerinde yapılacak olan karbon testlerinin neticelerinde bu ağaçların 700 yaşından büyük olduğu göreceğimiz kanaatindeyim. Fakat arkadaşlarımızca gerçekleştirilen bilimsel çalışmalar sonucunda 400 sene olarak tespit edildi. Tüm ağaçların korumaya alınması, bakım ve budama işlemlerinin yapılmasıyla çok daha uzun seneler boyunca yaşayacağına inancım tam."

Akay ise belirledikleri ağaçların korumaya alınmasına yönelik faaliyetlere başlatacaklarını ifade etti. 













Yorumlar (0)