Mersin’de bisikletle gezerken 55 milyon yıllık fosil buldular

Mersin’de üç genç bisikletle seyahat ederken 55-65 milyon yıl öncesine örneklenen salyangoz fosili buldu.

KÜLTÜR-SANAT 22.05.2021, 21:15 24.05.2021, 13:45
Mersin’de bisikletle gezerken 55 milyon yıllık fosil buldular

Mersin’de üç bisiklet sürücüsü tarafından yaylada gezerken salyangoz fosili bulunuldu. Bin 400 rakımda bulunan fosiller Deniz Canlıları Müzesi’ne bağışlandı.

Mersin Bisiklet Derneği Başkanı Süleyman Uygun, yeğeni ve kardeşiyle Toroslar’da Arslanköy Yaylası’nda gezerken bir kayada salyangozu andıran bir fosil buldu.

Fosilin incelenmesi için Deniz Canlıları Müzesi’ne bağışlayan gençlerin ardından bağışın yapıldığı fakültede Öğretim Üyesi Prof. Dr. Deniz Ayas yaptığı incelemeler neticesinde eldeki bulgulara göre fosilin 55-65 milyon yıl öncesinden Paleosen Dönemi’ne ait olduğunun ilk inceleme sonucunda değerlendirildiğini kaydetti.

55-65 milyon yıl öncesine ait olduğu değerlendiriliyor

Toroslar’da çok fazla sayıda deniz fosilinin olduğunu ifade eden Ayas, “Ender bir şekilde görülen salyangoz fosilini inceledik. Eski dönemlerde Anadolu’nun Tetis Denizi’nin tabanı olmasından dolayı o zamanlardan kalma bir deniz canlısı fosili. Aynı zamanda bu Anadolu’nun bir deniz tabanı olduğunu da gösteriyor. Fosilin yaklaşık olarak 55-65 milyon sene öncesine ait Paleosen Dönemi kalıntısı olduğunu değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızın doğa seyahatleri sırasında buna benzer fosilleri bulurlarsa müzelere götürmesini rica ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)