Menteşe Beyliği dönemi yapıları gün yüzüne çıkarıldı

Muğla'ya bağlı Milas ilçesinde doğal ve tarihi güzellikleriyle turistlerin dikkatini çeken Herakleia Antik Kenti'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda Menteşe Beyliği dönemi ait yapılara rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 28.11.2022, 01:01
Menteşe Beyliği dönemi yapıları gün yüzüne çıkarıldı

Kapıkırı Mahallesi üzerinde bulunan Herakleia Antik Kenti'nde, Göl Kalesi ve Endymion Kutsal Alanı'nda yapılan kazı faaliyetlerinde çeşitli yapılar gün yüzüne çıkarıldı, önemli bilgilere erişildi.

"Bilinenleri değiştiren bulgulara rastladık"

Selçuk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Zeliha Gider Büyüközer, basın mensuplarına, bu sene Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile bir sene süresince kazılarda yer aldıklarını ve faaliyetlerin Türk Tarih Kurumunca da desteklenmeye başlandığını ifade etti.

Antik dönemlerde bir liman şehri olan Herakleia'nın zaman içerisinde körfezin ağzının kapanmasıyla birlikte meydana gelen Bafa Gölü'nün kenarında konumlandığını kaydeden Büyüközer, ulaşılan bulguların antik kente ilişkin bilinenleri ve genel görüşleri değiştirmeye başladığını, 13'üncü yüzyılda Türklerin bölgeye gelmesiyle antik şehrin terk edildiğini ifade etti.

"Sekiz iskelet bulduk"

Göl Kalesi'nde kazı faaliyetlerini tamamlayarak konservasyon faaliyetlerine başlamak istediklerini kaydeden Büyüközer, şöyle devam etti:

"Burada gerçekleştirdiğimiz kazılarda edindiğimiz en önemli verilerden biri Göl Kalesi'nin Menteşe Beyliği tarafından 15'inci yüzyılda kullanıldığı. Ulaştığımız buluntuların büyük çoğunluğunda da Menteşe Beyliği ve Erken Osmanlı İmparatorluğu dönemi ağırlıkla. 

Kulenin güneyindeki Helenistik Kule'de de çalışma yaptık. Helenistik dönemde yapılan şehir surunun başlangıcı burada. İyi korunmuş mekanlarda gerçekleştirilen kazılarda önemli veriler elde ettik. Herakleia'nın son sakinlerine ait olduğunu düşündüğümüz sekiz iskelet bulduk. Şehrin antropolojisi yönünden çok önemli bir buluntu. 

"Hristiyanlar bölgeyi terk etmiş"

Liman Kapısı'nda da faaliyetler yürütüyoruz. Kapıkırı köyünün girişinde bulunan ve antik dönemde limanla kentin bağlantısını sağlayan kapının güney duvarını sağlamlaştırdık, kapının ön tarafına yol yaptık ve böylelikle ziyaretçilerin kullanımına sunduk. 

Milattan sonra 7'inci yüzyıl itibarıyla Sina Yarımadası'ndan kaçan Hristiyanlar Latmos Dağı'na yerleşmiş ve büyük manastırlar yapmışlar. Bafa Gölü'nün içinde kalan Bazilika, Kapıkırı Adası ve Göl Kalesi'nde manastır kompleksi kentteki Bizans İmparatorluğu dönemi inşa çalışmalarını ortaya koyuyor.  

13'üncü yüzyılda Milas'ta Menteşe Beyliği'nin kurulmasıyla birlikte kentteki siyasi hakimiyet değişmiş ve Hristiyanlar bölgeyi terk etmiş. 18'inci yüzyılda yerleşik hayata geçiş yapan Türkler, kentin üzerine Kapıkırı köyünü kurmuş. 

"Endymion ile Selene'nin aşkı burada yaşanmış"

Herakleia'nın yer aldığı coğrafya antik dönemde Ay tanrıçası Selene ile çoban Endymion aşkının yaşandığı yer. Bu sebeple Selene, Latmos Dağı'na büyük bir aşkla dokunur, ışıltısıyla Bafa Gölü'nü adeta bir gümüş tepsi gibi parlatır. Bu göl, günümüzde de Ay'ın en güzel yansıdığı yerlerden biri."

Yorumlar (0)