Mehmet Emin Toprak, vefatının 18. yılında anılıyor

Kısacık hayatına 3 film sığdırabilen; zamansız ölümüyle sinema izleyicisini derin bir yasa boğan oyuncu Mehmet Emin Toprak'ı, 18. ölüm yıl dönümünde anılıyor…

KÜLTÜR-SANAT 02.12.2020, 17:12 02.12.2020, 17:29
Mehmet Emin Toprak, vefatının 18. yılında anılıyor

Daha 28 yaşındaydı… Daha nice çekeceği filmler, göstereceği performanslar, alacağı ödüller, çalışacağı yönetmenler vardı… Türk sineması, Nuri Bilge Ceylan sayesinde onu keşfetmiş, yeni filmleri için ona hikâye hazırlıyordu… Tam da 14. Ankara Film Festivali’nden ‘Uzak’ filmiyle ödülünü almış, dönüyordu. Çanakkale’de geçirdiği kaza sonucu, hayattan, sinemadan bir anda kopuverdi. 


11 Eylül 1974’te, Çanakkale’nin ‘Çan’ ilçesinde doğdu Mehmet Emin Toprak. Yenice’de küçük bir kasabada yaşamını sürdüren Toprak, yaz tatillerinde de fabrikada hamallık yapıyordu. Kuzeni Nuri Bilge Ceylan ise sinemacıydı ve Toprak ile arası çok iyiydi. Ceylan, Toprak’a 1994 yılında “Kasaba” filminin hikayesini anlattı. Toprak’a filmde kendisini oynatacağını ve ezberlenecek yerleri çalışmasını söyleyen Ceylan, buna pek ihtimal vermemiş. Ancak Ceylan, Toprak’ıun tüm senaryoyu ezberlediğini görünce oldukça şaşırmış. Böylece 1997’de “Kasaba” filmiyle sinemaya adımını attı Mehmet Emin Toprak.
 


 

‘Uzak’ filmindeki rolüyle birçok festivalden ödül aldı


Balıkesir’de Pazarlama okumaya başlayan Toprak, yine Nuri Bilge Ceylan’dan teklif almış. 1999 yılında yayınlanan ”Mayıs Sıkıntısı” filminin yayınlanmasıyla Mehmet Emin Toprak ikinci kez bir filmde rol aldı. Bu sırada Çanakkale Seramik’te çalışmaya başlayan Toprak, bir yandan da hayatının aşkını bulmuş ve nişanlanmaya karar vermişti. Ve bu arada Nuri Bilge Ceylan, Mehmet Emin Toprak’ın kapısını bu kez ‘Uzak’ filmi için çaldı.


Toprak, üç filmin çekimine de başlamadan önce, hayatta bambaşka konumlara olduğunu ve filmlerin bir anlamda şans getirdiğini de dile getiriyor bir röportajında… Böylece 2002 yılında Uzak filmi gelir, birçok festivalde yarışır film… Mehmet Emin Toprak’a ilk olarak 39. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” ödülü gelir. Ve tam da bu sırada nişanlısı Emel Toprak ile dünya evine girer.


‘Uzak’ 14. Ankara Uluslararası Film Festivali’nde de yarışır. Seçici Kurul Özel Ödülü’nde Mehmet Emin Toprak ile Muzaffer Özdemir layık görülür. Hatta bir gün önce de filmin, 56. Cannes Film Festivali’ne davet edildiğini öğrenirler. Ancak kader budur ki Toprak, eşiyle tören sonrası evine dönmeye karar verir.
 


2 Aralık 2002’de Eşi Emel’i memlekete bırakan Toprak, yola devam eder. Ancak yolda çok yorgun olduğu için uyuya kalır ve büyük bir kaza geçirir. Bu kazada hayatını kaybeden Mehmet Emin Toprak, arkasında 3 muhteşem film ve sayısız acılı insan bırakır… Rol arkadaşı Muzaffer Özdemir, Toprak’ın arkasından kaleme aldığı yazıda, onun ödül büyüsüne kapılıp gidecek biri olmadığını ve büyük yaşamak gibi bir derdi olmayan biri olduğundan bahsetti.  Toprak’ın arabalara merakı olduğunu da söyleyen Özdemir, festival dönüşü yola çıkmadan önce dikkatli araba kullanmasını söyler. Özdemir hatta Toprak’a, uykusuz araba kullanma demiş ve sanki bunların yaşanacağını hissetmiş olduğunu da yazıda anlatır. Özdemir, yazının sonunu o anın ‘hep acı ve bir keşke’ olarak durduğunu dile getirerek sonlandırır.


56. Cannes Film Festivali’nde de ‘Uzak’ filmiyle Mehmet Emin Toprak’a, Muzaffer Özdemir ile birlikte ‘En İyi Erkek Oyuncu’ ödülü verilir. Mehmet Emin Toprak oyunculuğun hayatına kattığı şeyler ile ilgili soruya; çok zengin olmadan zenginlerin hislerini anladığını ve ne olursa olsun, kim olduğunu, ne olduğunu bildiğini söyleyerek cevap verir…


 

Yorumlar (0)