Marlon Brando Kimdir?

The Godfather filmi ile kariyerinin zirvesine çıkan, bugün dahi aynı film ile defalarca izlenebilen sinema oyuncularından Marlon Brando kimdir?

KÜLTÜR-SANAT 30.08.2020, 18:15
Marlon Brando Kimdir?

Marlon Brando, 50 yıldan uzunca bir süre boyunca sinema dünyasına damga vurmuş, 3 Nisan 1924’te Amerika’nın Orta Batısı’nda yer alan Omaha-Nebraska’da doğmuş önemli bir sinema oyuncusudur. İhtiras Tramvayı ya da İngilizce adı ile A Streetcar Named Desire adlı Broadway oyununun sinemaya yansımasındaki en önemli yüz olan Marlon Brando, filmde oynadığı karakter ile efsanevi bir performans sergilemiştir.

Marlon Brando Gençlik Yılları

Marlon Brando, Nebraska’ya bağlı Omaha bölgesinde dünyaya gelmiş, erken gençlik yıllarını ise Illionis’te geçirmiştir. Marlon Brando gençlik yılları boyunca iyi eğitim almaya çalışmış, sonrasında ise askeri akademiye girmiştir. Ancak, askeri akademide yaşadığı sorunlar nedeni ile akademiden atılan Brando, kendi kendine yetebilmek adına hendek kazarak hayatını geçirmeye çalışmıştır. Daha sonrasında ise babası eğitimini finanse etmeyi teklif etmiş ve Marlon Brando tekrar eğitim hayatına dönmüştür. Özellikle oyunculuk eğitimi almayı kafasına koyan genç Marlon, New York’a taşınarak, burada önemli bir oyuncu koçundan eğitim almış ve Stella Adler tarafından verilen edebi, müzik ve tiyatro eğitimleri sonrası farklı bir kimliğe bürünmüştür.

Hollywood’un Kötü Çocuğu Marlon Brando

Stella Adler’in hayatına dokunuşu sonrası farklı bir adam olan Marlon Brando, oyunculuğa Broadway tiyatrosunda adım attığında henüz 20 yaşında idi. Broadway sahnelerinde 1944 yılında Annemi Hatırlıyorum adlı oyun ile kendini gösteren Brando, 1946’da umut veren genç oyuncu ödülünü Broadway’den kaptı. 1947’de ise hayatını değiştirecek olan İhtiras Tramvayı adlı filmde rol aldı. Bu andan itibaren hayatı köklü bir biçimde değişen Marlon Brando, 1950’de The Men, 1952’de Viva Zapata, 1954’te Wild One filmeri ile ön plana çıktı. Kariyerine damga vuran film ise 1972’de Don Carleone’yi canlandırdığı The GodFather filmi oldu. Bu filmde oynadığı Don Carleone rolü ile Oscar kazanmasına karşın, Amerika’da yerlilerin gördüğü zulüm sebebi ile ödülü reddeden ve ödülü almaya dahi gitmeyen tecrübeli oyuncu için ‘’Holldywood’un kötü çocuğu Marlon Brando’’ söylentileri yayılmaya başladı. Kariyerinin devamında küçük ölçekli roller için büyük paralar talep eden Marlon Brando,  2004 yılında 80 yaşında iken Pulmoner Fibrozis adı verilen akciğer rahatsızlığı sebebi ile hayatını kaybetti.

Yorumlar (0)