Machu Picchu’nun bilinenden daha eski olduğu belirlendi 

ABD’li bilim insanları, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Machu Picchu’nun düşünülenden daha eski olduğunu ortaya çıkardı. Yeni keşfe göre Machu picchu, Milattan Sonra 1420-1430 seneleri arasında inşa edildi. 

KÜLTÜR-SANAT 05.08.2021, 15:37 07.08.2021, 11:09
Machu Picchu’nun bilinenden daha eski olduğu belirlendi 

ABD Yale Üniversitesi’nden bir araştır ekibi, Peru’daki Machu Picchu İnka Antik Sitesi hakkında yeni çalışmalar yürütüyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bu tapınağın, bir zamanlar Amerika kıtasının en büyük gücü olan İnka medeniyetinin daha doğru ve tarafsız şekilde araştırılmasına olanak sağladığına inanılırken, yapılan araştırmada bu yapının bilinenden daha eski olduğu ortaya çıktı. 

Önceki kayıtların İspanyol kaşifler tarafından tutulduğunu ve güvenilir olmadığını aktaran araştırmacı grubundan Antropoloji Profesörü Richard Burger, Machu Picchu’yu inşa eden imparator Pachacuti’nin iktidara beklenenden daha erken çıktığını belirledi. Bunu belirlerken yeni bir bilimsel yöntem kullandıklarını belirten Burger, ortaya çıkan bu durumun da Pachacuti’nin fetihlerinin daha erken gerçekleştiğinin ve İnka İmparatorluğu’nun Kristof Kolomb öncesindeki Amerika’nın en büyük gücü haline geldiğinin anlaşıldığını aktarıyor.  

Bilim insanları, daha önceki tarihi belgelere dayanarak Machu Picchu’nun 1440 ve hatta 1450 senesinden sonra inşa edildiğini düşünüyordu. Fakat araştırma ekibi, daha doğru tarihlendirme yapabilmek için insan kalıntılarının hızlandırıcı kütle spektrometrisi (AMD) adı verilen bir yöntem ile bu tarihin doğru olmadığını buldu. 



Mezarlıklardaki insan kalıntıları incelendi 

Az miktarda organik materyal üzerinde oldukça doğru sonuçlar verdiği gözlemlenen AMS yöntemini kullanan araştırma ekibi, 1912 senesinde bölgede bulunan 26 kişinin kalıntılarını inceledi. Machu Picchu mezarlığındaki kalıntıların incelemelerini bilimsel bir dergide yayınlayan araştırma grubu, cesetlerin taş duvarlarla kapatılan kayaların, sarkan uçurumların ve sığ mağaraların altına gömüldüğünü belirtti. Cesetlerin kalıntıları arasında bronz, gümüş şal iğnelerinin bulunduğu da belirtildi. 

Burger ise bu konu hakkında şunları söylüyor: “Araştırmamız, Machu Picchu’nun kuruluşu ve işgalinin uzunluğu hakkında bilimsel kanıtlara dayanan ilk çalışmadır.” 



Tarihi kayıtların kaynağı İspanyollar 

Burger: “Tarihsel kayıtlar, bölgeyi ele geçiren İspanyollar tarafından yazıldı ve bu sebeple de yeterince güvenilir görünmüyor. Modern tarihleme yöntemleri ile İnka İmparatorluğu’nun kronolojisinin yeniden yapılandırılmasında ve İnka anıtsal alanlarının yeniden tarihlendirilmesinde öncelik kazanmamızı sağlayacak. Bu durum, Machu Picchu dahil olmak üzere birçok tarihsel alanda geçerli.” 



Machu Picchu hakkında 

And Dağları’nın zirvesinde, 2430 metre yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olan Machu Picchu, İnkalı hükümdar Pachacutec Yupanqui tarafından inşa ettirildi. İspanyol istilacılar, 1532 senesinde bu bölgeyi işgal ederken sık dağlar arasında kalan bu şehir, istilacılar tarafından hemen fark edilmedi ve zarar görmeden günümüze kadar geldi. 

UNESCO Dünya Mirası Listesi ve Dünyanın Yeni Yedi Harikası arasında yer alan Machu Picchu’nun sazdan yapılan çatıları çoktan gitmiş olsa da granit duvarları iyi durumda olan yaklaşık 200 taş yapıdan oluşuyor. Bu alan içerisinde bir tören hamamı, tahıl ambarları, tapınaklar ve su kemerleri bulunuyor.  



Yorumlar (0)