Lübnan’da Osmanlı’dan kalma 250 senelik Baabda Köşkü, restore edilmeyi bekliyor 

Osmanlı döneminde Lübnan Mutasarrıflığı’nın merkezi olan ve günümüzde de Cebelü Lübnan Valiliği binası olarak kullanılan 250 senelik Baabda Köşkü, restore edilmeyi ve eski ihtişamlı günlerine kavuşmayı bekliyor. 

KÜLTÜR-SANAT 27.09.2021, 15:00
Lübnan’da Osmanlı’dan kalma 250 senelik Baabda Köşkü, restore edilmeyi bekliyor 

Bugün Beyrut sınırları içinde kalan ve Cebelü Lübnan (Lübnan Dağı) bölgesinde bulunan köşk, Osmanlı döneminde bir nevi hükümet konağı idi. Cebelü Lübnan Valisi Muhammed Mekkavi, köşkün tarihini, önemini ve bugünkü durumunu Türk ajansına şu cümleyle atardı: “Ülkenin en önemli ve en eski kamu binası” 



Köşk, 250 senedir ayakta 

Mekkavi: “Yaklaşık 250 senedir ayakta kalmayı başaran ve hala kullanılabilen bu köşk, Lübnan sınırları içindeki Osmanlı eserlerinden yalnızca biri. Osmanlı, 1775 senesinde Emir Haydar Şehab için Baabda’yı inşa etti. O günden bu yana da Cebelü Lübnan Mutasarrıflığı merkezi olarak kullanılıyor.  köşk özellikle 1860-1916 seneleri arasında Lübnan’daki en önemli olaylara tanıklık etti. Dış mimar, 4 köşeli kale görünümü, 2 katlı ve 7 bin 852 metrekareli yapısı ile hem Osmanlı’nın hem de Lübnan’ın tarihi için oldukça önemli.”  



“Yüzlerce senelik arşivi burada saklıyoruz” 

Mekkavi: “Köşkün içerisinde arşiv odamız var. Yüzlerce senelik belgeleri burada saklıyoruz. Bu belgelerin de uzmanlar tarafından temizlenmesi, kopyalanması ve korunması gerekiyor. Fakat şu anda bunu karşılayacak bütçemiz yok çünkü bu oldukça maliyetli. Burada bahsettiğim arşiv birkaç belge ve kitaptan ibaret değil. Lübnan ve Osmanlı tarihinin önemli dönemlerine ışık tutan parçalar burada. Kültür mirası açısından da oldukça önemli bir hazine.” 



Ekonomik kriz sebebiyle restorasyon ertelendi 

Mekkavi: ”Köşk, arşivinin yanı sıra hala bir kamu binası olarak kullanılıyor. Restorasyona ve bakıma ihtiyacı var. Köşke eski ihtişamını kazandırmak için bir restorasyon planı hazırladık fakat ülkeyi vuran ekonomik kriz sebebiyle her şeyi iptal ettik.” 



Cebelü Lübnan Mutasarrıflığı 

Cebelü Lübnan Mutasarrıflığı (Cebelü Lübnan Sancağı olarak da geçer), Osmanlı İmparatorluğu’nun bugünkü Lübnan yönetimi için kurdurduğu özerk bir idari birimdi. İstanbul’daki Osmanlı padişahları tarafından atanan mutasarrıflar, Lübnan başta olmak üzere bölgedeki olaylarla ilgileniyordu. Daha sonra Lübnan, Fransa’nın sömürgesi altına girdi ve Osmanlı’nın kurduğu sistem, ortadan kalktı. Fransa sömürgesi altına giren Lübnan, bu köşkü hiç ara vermeksizin kullandı. Hatta burası Fransızlar döneminde Yüksek Komiserlik Binası olarak kullanıldı.  



Lübnan’ın bağımsızlığını ilan etmesinin ardından köşk, Cebelü Lübnan Valilik binası olarak kullanılmaya başlandı ve hala da o şekilde kullanılıyor. Lübnan’daki 6 vilayetten biri olan Cebelü Lübnan’a bağlı 6 ilçe ve 478 köy bulunuyor. 



Lübnan’daki ekonomik kriz 

Farklı mezhep ve dinlere göre siyasi bölünmeler yaşayan Lübnan’daki kriz, esasında 1975 senesinde başladı. 1975-1990 seneleri arasındaki iç savaştan bu yana ekonomik kriz hiç dinmedi. Beyrut Limanı’nda, Ağustos 2020’de yaşanan büyük patlamanın yarattığı yıkım ile hala tamir edilebilmiş değil. Ekonomik krizin yanında patlamanın da olması, hükümetin istifa etmesine, 13 ay boyunca başbakan seçilememesine, yakıt, sağlık ve elektrik krizinin doğmasına sebep oldu. Merkez bankasının rezervlerinin erimesi de ciddi elektrik kesintileri yaşanmasını beraberinde getirdi. 10 Eylül’de Necib Mikati’nin başbakan seçilmesi ve hükümetin kurulması da bu krizlerin sonlanmasına yeterli olmadı. 





Yorumlar (0)