Kuşadası'nda 2350 yıllık tümülüs bulundu

Aydın'a bağlı Kuşadası ilçesinde sürdürülen yüzey araştırmalarında 2350 senelik üst düzey bir yöneticiye ait mezarının bulunduğu düşünülen tümülüs gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 03.01.2023, 18:20
Kuşadası'nda 2350 yıllık tümülüs bulundu

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nden Doç. Dr. Aydın Erön ve Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Umut Tuncer, yüzey araştırmasının gerçekleştirildiği Kuştur mevkisinde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.



"Büyük ses getirecek"

Erön, 1950'li senelerden beri varlığı bilinen ancak zamanla üstü kapanan tümülüsün konumunu saptadıklarını ve gün yüzüne çıkardıklarını dile getirdi.

Tümülüsün yaklaşık olarak 25 metre çapında dairesel bir bölge içinde neredeyse ilk günkü gibi koruduğunu kaydeden Erön, şu ifadelere yer verdi:

"Batı Anadolu'da bu denli sağlam nitelikte anıt mezar bulmak çok zor. Arkeoloji camiası için çok değerli. Çünkü o zamanla ilgili bu tarz anıt mezar çok yok. Milattan evvel 300-350 arasında bu denli sağlam tümülüs anıt mezar mimarisine, bu coğrafyada yalnızca birkaç tane örnekte rastlıyoruz. Bu yönden çok büyük ses getireceğini tahmin ediyoruz. Duvar işçiliğinin çok iyi olduğu zaten bize her şeyi kanıtlıyor."

Doç. Dr. Erön, o dönemlerde İyonya Medeniyeti içerisindeki Pygela yerleşimi olan bölgenin Efes'e çok yakın bir noktada bulunması sebebiyle bu şehirden de yerleşim aldığına dikkat çekti.



"Bir krala ait olabilir"

Aydın Kültür ve Turizm Müdürü Tuncer ise tümülüsün inşasındaki yapım tekniğinin ve işçiliğin, yapının çok yüksek nitelikte olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Bölgede bilimsel kazıların başlatılması için çeşitli girişimlerde bulunduklarına işaret eden Tuncer, şöyle devam etti:

"İlçede kültür turizmini yepyeni yapılarla kuvvetlendirmek, turizme katkı sağlayacak yapıları gün yüzüne çıkarmak için çok önemli bir keşif olduğu kanaatindeyim. Mezarın yapım aşamasındaki işçilik, büyüklüğü gömülü olan şahsın toplumsal statüsü yönünden de önemli ipuçları veriyor. Dönemin en üst düzey yöneticisi, kralı veyahut çok rütbeli bir askerin gömülü olduğunu ortaya koyuyor."

Tuncer, mezarın ziyarete açılmasının bölge turizmi yönünden çok kıymetli olduğunu sözlerine ilave etti.

Yorumlar (0)