Kurbağa adamlar buldu: 2 bin yıllık

Yalova Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan kurbağa adamlar, Çınarcık'ta eğitim dalışı esnasında antik kent kalıntılarına denk geldi. Bahse konu kalıntıların yaklaşık olarak 2 bin sene evveline ait olduğu düşünülüyor.

KÜLTÜR-SANAT 13.11.2022, 20:11 15.11.2022, 06:14
Kurbağa adamlar buldu: 2 bin yıllık

Kent açıklarında eğitim dalışı gerçekleştiren kurbağa adamlar, bazen tarihi eserlere rastlıyor.

Daha evvel Kocaeli ve Yalova il sınırında, su altında Osmanlı İmparatorluğu dönemiyle tarihlendiren lahit ile taş iskele olduğu öngörülen iki mezarı tespit eden dalgıçlar, bölgenin sit alanı olarak ilan edilmesinde çok önemli bir rol oynadı.

Batık Bizans şehrine ait olduğu öngörülüyor

Çınarcık ilçesinin açıklarında ise yaklaşık olarak 2 bin sene evveline tarihlendirilen ve Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde kullanılan mendirek kalıntısını eğitim dalışı esnasında su altı kamerasıyla kayda alan kurbağa adamlar, bahse konu görüntüleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na iletti.

Yalova'ya gelen yetkililer, kurbağa adamlarla birlikte Çınarcık'ta iki farklı bölgede dalış gerçekleştirdi. 

Çok sayıda seramik parça ve testilerin denizden çıkarıldığı bölgedeki eserlerin, batık Bizans şehri Triton'un kalıntıları olduğu tahmin ediliyor. Eserler, Yalova Müze Müdürlüğü'ne verildi.

"Biz yalnızca işin ilk görme basamağındayız"

Kurbağa adamlardan Gökhan Çağlardere, basın mensuplarına, su altı robotunu da kullanarak senede yüzlerce saat eğitim dalışı gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Çağlardere, devam etti:

"Dalışlarda bulduklarımızı ilgili kurumlarla paylaşıyoruz. 2021'de Altınova'da eğitim dalışı sırasında kültürel bir yapı tespit ettik. Bunu diğer kurumlarla paylaştık. Yetkililerle birlikte çalışmalara katıldık. Oranın antik bir mendirek olduğu belirlendi. Akabinde bölge, sit alanı olarak ilan edildi. 2022'deki dalışlarda ise Altınova'dakine benzer yapılara rastladık ve yine ilgili kurumlarla müşterek faaliyetler gerçekleştirdik. 

Diğer kurumların da verdiği destekle farklı bölgelerin sit alanı olarak ilan edilmesini temin ettik. Kültür ve sanata katkı sunmaktan ötürü mutluyuz. Farklı bir şey görür görmez kayda alıyoruz. Biz yalnızca işin ilk görme basamağındayız."

Yorumlar (0)