Kübizm Eserleri

Öncelikle kübizm adı, Matisse’nin küçük küpler sözünü kullanması ile birlikte ortaya çıkmıştır.

KÜLTÜR-SANAT 27.02.2021, 22:49
Kübizm Eserleri

Kübizmin amacı, çizilmek istenen nesnelerin yerden görülecek bir şekilde çizilmesi değil de daha başka şartlarda ve açılarda çizilmesidir. Eserlerin bu şekilde çizilmesinin sebebi ise, insanların farklı açılardan farklı anlamlar çıkarabilmesi içindir. Yani aslında Kübizm’in amacı, esere bir nevi başka bir boyut ve anlam kazandırmaktır. Kübizme yön veren ilke ise eserlerin tuvalin üstüne, göz yanıltıcı etkilerden arındırılmış bir şekilde çizilmesidir. İşte Kübizm döneminde çizilmiş en iyi eserler:

Houses At L’Estaque: Bu tablo, 1908 yılında Georges Braque tarafından ele alınmıştır. Georges, evler isimli tablosunu manzaralar ile birleştirmiştir ve bir sergiye vermiştir. Bu sergide aldığı olumsuz eleştiriler nedeni ile tüm eserlerini sergiden geri almış ve eserlerini başka bir galeride sergilemeye başlamıştır. Bu olay, Kübizm akımının doğmasında büyük rol oynamıştır. Tablonun olumsuz eleştiriler almasının nedeni ise, eserin alışılmadık betimlemeler ile çizilmiş olmasıdır.

Bread and Fruit Dish On a Table: Bu tablo, ünlü ressam Pablo Picasso tarafından ele alınmıştır ve dönemin en çok sevilen eserlerinin başında gelmektedir. Picasso, harika düşünce ve icat yeteneğine sahip olan muazzam bir ressamdır ve bu yetenekleri sayesinde Kübizm döneminde de adından çokça bahsettirmeyi başarmıştır. Tabii Picasso, ortaya sadece Kübizm ile ilgili eserler vermemiştir. Birçok alanda farklı eserleri bulunmaktadır ve bu, onu tarihin en iyi ressamlarından biri yapmaktadır.

The Large Bathers: Bu tablo, dönemin post – empresyonist ressamı Paul Cezanne tarafından ele alınmıştır. Cezanne, modern sanatın gelişmesinde çok büyük bir rol oynamıştır ve bu sebepten dolayı yaşadığı dönemde sanatın babası lakabı ile kendinden çokça bahsettirmeyi başarmıştır. Kübizm akımı, Cezanne’nin ‘’ doğadaki her şey geometrik bir biçimde ifade edilebilir’’ fikrinden doğmuştur.

Yorumlar (0)