Koronavirüse karşı graffiti ile savaşıyorlar

Senegalli grafiti sanatçıları, koronavirüse karşı savaşan sağlık çalışanları ve güvenlik güçlerine spreyleriyle destek veriyor.

KÜLTÜR-SANAT 23.03.2020, 11:59
Koronavirüse karşı graffiti ile savaşıyorlar

Senegal'de grafiti sanatçıları ve ressamlar, Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) yayılmasını önleme seferberliğinde, duvarlara resmettikleri hijyen kurallarıyla Sengellilere hatırlatmalarda bulunuyor.

Yayılım hızı ve öldürücü etkisiyle dünyayı etkisi altına alan Covid-19 (yeni tip koronavirüs) tehdidinin Afrika'da giderek artması yetkilileri sert tedbirler almaya zorlarken, Batı Afrika ülkesi Senegal'in başkenti Dakar'daki bir grup sanatçı yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yayılmasını engellemeye yönelik hijyen önerilerini yoğun trafiği bulunan kent merkezindeki Şeyh Anta Diop Üniversitesi ve yanındaki Tıp Fakültesi Hastanesi'nin duvarlarına resmederek halkı bilinçlendirmek için çaba sarf ediyor.

Ressam ve grafiti sanatçılarından oluşan RBS Crew kolektifinin üniversitenin duvarlarına yaptığı resimlerde alkol bazlı dezenfektan kullanmaktan elleri sabunla yıkamaya, mendil kullanımından dirseğe hapşırmaya kadar tüm hijyen kuralları bulunuyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) acil ihbar hattına dair bilgilerin de paylaşıldığı graffiti arasında, "Doktorlarımız var olsun" yazısı dikkati çekiyor.

Senegalli sanatçılar, sağlık çalışanlarının canlarını ortaya koyarak insanların hayatlarını kurtarmaya çalıştıkları için teşekkürlerini resimle ortaya koyuyor.

Üniversite duvarları tuval oldu

RBS Crew üyelerinden 26 yaşındaki Ousmane Dieme, Anadolu Ajansı muhabirine yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadeleye en iyi bildikleri uğraş olan graffiti ile katkı sağlamak istediklerini belirtti.

Tuval olarak şehrin en işlek caddesindeki üniversitenin duvarlarını seçtiklerini söyleyen Ousmane Dieme, buraya Covid-19'un (yeni tip koronavirüs) yayılmasına karşı en etkili hijyen yöntemlerini tek tek resmettiklerini kaydetti.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) ile mücadele tedbirleri kapsamında derslere ara verilmesi sebebiyle öğrencilerin çoğunun evlerine döndüğünü söyleyen Ousmane Dieme, "Kalan öğrenciler olarak virüse karşı bilinçlendirme kampanyasında etkin şekilde yer alabileceğimizi göstermek istedik." diye konuştu.

"Resim, yazıdan daha etkilidir"

Ousmane Dieme, "Bazen resimler, yazılardan daha etkili olur. Caddeden geçenlerin duvarlara baktığında duyarsız kalmayacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. Ousmane Dieme, böylelikle "duvarların konuştuğunu" dile getirdi.

İnsanların zorunlu olmadıkça dışarı çıkmaması ve hasta olanların maske takması gerektiğinin altını çizen Ousmane Dieme, "Resimleri görenler, bunu evlerine gittiklerinde aileleriyle paylaşarak onları da bilinçlendirecek. Ümit ediyorum, verdiğimiz mesajlarla bulaşıcılık azalarak virüs ortadan kalkacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cadde üzerindeki bir pastanede çalışan El Hadji Sow da grafitilerin yeni tip koronavirüsle mücadelede iyi bir örnek olduğunu ifade etti.

El Hadji Sow, "Resimler maske kullanımını, nasıl hapşıracağımızı, mendil kullanımını güzel bir şekilde tasvir ediyor. Bu hijyen tavsiyelerine uymamızı kolaylaştırıyor." diyerek, grafitilerin duyarsız bazı insanların bilinçlenmesine büyük katkısı olacağına inandığını sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)