Kızı, babasını anlatıyor: Babamı Alan Martı kitapevlerinde!

Sıra dışı çini sanatçısı rahmetli Sıtkı Olçar, 10. ölüm yıl dönümünde özel bir eserle anılıyor. Olçar’ın kızı Kübra Olçar, babasının anısına “Babamı Alan Martı” kitabını kaleme aldı.

KÜLTÜR-SANAT 01.12.2020, 13:50
Kızı, babasını anlatıyor: Babamı Alan Martı kitapevlerinde!

Çini sanatına özgün çalışmalarıyla damga vuran ve yeni bir görünüm kazandran usta sanatçı Sıtkı Olçar, ölümünün 10. Yılında özel bir eserle anılıyor. UNESCO’dan “Yaşayan İnsan Hazinesi” ödüllü kazanan Kütahyalı sanatçının kızı Kübra Olçar, babasını anlattığı “Babamı Alan Martı” yı yayınladı.
 



Sanatçının kızı Kübra Olçar Erden; babasını hayatının kahramanı olarak belirtirken, babasının hayatını kaleme almasını ise ruhunda özgür olmayı bekleyen bir kelebeğin uçmaya başladığını söyleyerek anlatıyor. Kitap, “Bir Sıtkı”, “Bir Dost Sıtkı”, “Bir Baba Sıtkı” ve “Bir Usta Sıtkı” başlıkları ile dört bölümden oluşurken, Erden’in babası için yapmış olduğu yağlı boya martı resimleri de kitapta yerini alıyor.
 


 

1980’lı yıllardan günümüze uzanan bir çini hikayesi


Sıtkı Olçar’ın kendi anlattığı hikâyeleri de kapsayan kitabın, sayfa ve kapak tasarımları da Kübra Olçar imzası taşıyor. UNESCO Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü Sıtkı Olçar; 1980 yılından vefat ettiği 2010’a kadar, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda kişisel sergi açtı ve ayrıca büyük bir hayran kitlesi de elde etti. Çinicilik tarihine farklı bir soluk getiren Olçar, geçmişten geleni kendi yaratımıyla başka bir yere yoğurdu.


Geliri yardıma ihtiyacı olan kız çocuklarına aktarılacak olan “Babamı Alan Martı”, Arel Kitap etiketiyle tüm kitapevlerinde yerini aldı.
 

Yorumlar (1)
emine 3 yıl önce
büyük usta sıtkı olçarın anısına yazılan bu kıtabı kesınlıkle okuyacağım !