Kitaplık düzenlemek için 11 en iyi yol…

Kitap kurtlarının her biri kitaplara ayrı anlamlar yükler. Bazıları kitapları kapaklı dolaplar arasında saklamak isterken, bazıları ise en değerli kitaplarını göz önünde tutmak ister. Kapalı ya da açık tüm kitaplıklar bir düzene ya da sisteme ihtiyaç duyar. Sizin için derlediğimiz kitaplık düzenleme yolları için buyurun detaylar haberimizde…

KÜLTÜR-SANAT 29.10.2022, 16:58 03.11.2022, 17:01
Kitaplık düzenlemek için 11 en iyi yol…

Günümüzde kitap okuma eylemi  online olarak ya da indirme vasıtasıyla gerçekleşebiliyor.  Bunun için birçok uygulama, birçok akıllı cihaz her gün farklı modelleri ile üretilmektedir. Fakat kitap sayfalarına dokunmadan, kitap kokusunu içime çekmeden okuyamam diyenlerin sayısı da az değildir. Genelde kitaplarını somut olarak okumak isteyen insanlar, kitaplarını başkalarına okumak için ‘’ödünç olarak’’ bile olsa vermeye ya da satmaya kıyamamaktadırlar. Bu yüzden evde bir koleksiyon haline dönüşmüş olan kitapların, daha sonra okumak ya da göz önünde tutarak aradığını hemen bulmak için bir düzene ihtiyacı vardır. İşte sizin için kitaplık düzenleme yollarından bazıları:

  • Ciltli ve ciltsiz kitapları ayırmak



Eğer ciltli kitapları fazla olan biri iseniz, en basit haliyle ciltli ve ciltsiz kitaplarınızı ayırarak kitaplarınızı iki kategoride kitaplığınıza dizebilirsiniz. Böylelikle boyutları çok daha büyük olan ciltli kitaplarınız, ciltsiz kitaplarınızın içerisinde karışık bir görünüm oluşturmayacaktır. Bunun aksine kitaplığınıza her baktığınızda çok daha temiz ve akıcı bir görünüm elde etmiş olacaksınız.

  • Kitapları renklerine göre düzenlemek

Kitapları renklerine göre düzenlemek, özellikle kitapların kapağı ile ilişki kuran okuyucular içindir. Kitaplığına baktığında uyumlu renkler ya da gökkuşağı gibi desenli bir oluşum görmek isteyenler kitaplarını renklerine göre ayırarak dizebilirler. 

  • Kitapları üst üste dizmek



Tüm kitapların dik bir şekilde yan yana dizildiği kitaplık sistemleri artık fazla tercih edilmemektedir. Kitaplar temasına, kapağına ya da boyutuna göre ayırabilir ve bunları üst üste gelecek şekilde çizebilirsiniz. 

  • Kitapları türlerine ya da konuya göre düzenlemek

Polisiye, anı, yemek, tarih vs. gibi konularına göre kitaplarınızı ayırıp bunları bir arada tutabilirsiniz. Kitapları türlerine ya da konularına göre dizmek, okuyucunun o anki ruh haline göre okumak istediği kitabı bulmasını kolaylaştıracaktır.

  • Favori kitapları belirli yerlere koymak



Her kitap okuyucusunun tekrar tekrar okumayı bırakamadığı, okumasa bile zaman zaman kurcalayıp, içine bir göz attığı favori kitabı vardır. Bu yüzden en sevilen kitapları, kitaplıktaki ayrı bir bölmede tutmak, hem onları oldukları yerde daha değerli hissettirecek hem de her göz atmak istenildiğinde kolayca bulanacaktır. 

  • Kitapları alfabetik olarak düzenlemek



Kitapları alfabetik olarak sıralamak obsesif bir davranış gibi olsa da kitapları adları ile ya da yazarlarının adları ile hatırlayanlar için mükemmel bir seçim olacaktır. Daha çok büyük kütüphanelerde (şehir, üniversite kütüphaneleri vs.) uygulanan bu yöntem evdeki kitaplıklarda da uygulanabilir. 

  • Kitapları hissettirdikleri duygulara göre düzenlemek



Bazı kitaplar komik bir dille yazılsa da içinde bir parça hüzün barındırır ve okuyucu o kitabı hafızasına hüzünlü olarak geçirir. Bazı kitaplarsa okuyucuya tutkularının peşinden gitmesi için ilham verir. Okuyucu o kitabı her düşündüğünde aklına kitabın ya da yazarının ismi değil, kitabın ona hissettirdiği duygular gelecektir. Bu yüzden kitapların okuyucuya hissettirdikleri de kitapları düzenlemek için seçilebilecek olan bir yoldur. 

  • Kitapları yüksekliğine ve boyutuna göre düzenlemek



Temizlik ve düzene çok önem veren okuyucular için, yüksekliğine ve boyutuna göre kitaplarını ayırmak, kitaplıklarının düzgün gözükmesi için en iyi yollardan biridir. Aynı ya da benzer boyuttaki kitaplar bir arada tutularak kitapların üst kısmında akıcı bir çizgi oluşturulabilir. 

  • Kitapları yazarlara göre ayırmak



Bazı okuyucular, belli yazarları okumayı daha çok severler. Örneğin çağdaş yazarlar, klasik yazarlar vs. gibi… Bunlardan başka hayatta olmayan yazarlar, günümüzde yaşayan yazarlar gibi de başlıklar içerisinde yazarlar kendi içlerinde de ayırılabilir.  Bu yüzden bu yazarları bir grupta toplayarak kitaplıklarda yeni bir düzen oluşturulabilir.  

  • Kitapları kapaklarının ya da kendilerinin yıpranmışlık durumuna göre düzenlemek



Kitap okuyucularının birçoğu eski ve yıpranmış kitaplarını bir hazine gibi saklarlar. Kitaplıklarda görüntü genelde şöyle olur: Yeni kitapların dizili olduğu sıra ve sıranın sonunda bir adet kapağı ya da kendisi yıpranmış kitap bulunur. Bunun yerine yıpranmış kitaplar tek bir sırada toplanabilir. Böylelikle raflar arasındaki ilk bakışta göze çarpan farklılıklar yerini göz yormayan bir akıcılığa bırakacaktır. 

  • Okunmayan kitapları gruplandırmak



Kitap kurdu olan birçok okuyucu daha elindeki kitabı bitirmeden, bir sonraki okuyacağı kitabı düşünür. Bu sebeple okuyucuların kitaplıklarında henüz okunmamış olan birçok kitap bulunur. Okuyucular okumadıkları kitapları ayrı raflarda sıralayarak, bir sonraki okuyacakları kitapları rahatlıkla seçebilirler. 

Yorumlar (0)