Kef Kalesi’nde 2 bin 700 yıllık heyecanlandıran keşif

Bitlis'in ilçesi Adilcevaz’da Urartular zamanına ait olan 2 bin 700 yıllık Kef Kalesi'nde gerçekleştirilen kazılarda hizmet odaları ve mutfak bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 09.09.2022, 10:48 10.09.2022, 08:53
Kef Kalesi’nde 2 bin 700 yıllık heyecanlandıran keşif

Süphan Dağı’nın eteğinde bulunan Van Gölü’ne hakim bölgeye Urartu Kralı 2. Rusa tarafından inşa edilen Kef Kalesi'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteği ve izni ile kazı çalışmaları yapılıyor.

50 sene sonra başlatıldı

Urartu zamanından bu yana kadar gelen değerli yapılar içerisinde görülen ve 50 senenin ardından geçtiğimiz sene başlatılan kazılar, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Coşkun'un danışmanlığı noktasında devam ediyor.

Tarih yeniden ayağa kaldırılıyor

Bu yıl yapılan kazılar sırasında "fil ayakları" olarak isimlendirilen kale kolonlarında "Urartu mavisi" şeklinde adlandırılan boyaları, kalenin batı bölgelerinde de hizmet ve mutfak odalarının olduğu tespit edildi.

Edinilen bilgilere göre, 50 senenin sonrasında geçtiğimiz yıl başlatılan çalışmalarda yerleri belirlenen fil ayaklarının yeniden ayağa kaldırıldığını ifade eden Doç. Dr. Coşkun, bu tarihi kalıntıların etrafını temizlediklerini ifade etti.

“Faaliyeti durdurma sebebini tespit ettik”

Bu sene kazıları hizmet ile ilgili kısımlarda sürdürdüklerini aktaran Coşkun, "Milattan önce 685-645 senelerinde kullanılmış olan bir kale burası. İnşası 2. Rusa tarafından gerçekleştirilmiş 2. Rusa, şehirler inşa eden değerli bir kraldır. Yalnızca mimari açıdan değil, sanatsal yönde de oldukça değerli eserleri bu toprağa kazandırmıştır. Şu an bu durumu Kef Kalesi'nde rahatlıkla görebilirsiniz. Kef Kalesi'nde yapılan faaliyetlerin son bulma nedeni de tespit ettik. Çok büyük bir yangın çıktığını belirledik. Kalenin her yerini etkisi altına alan ve bazaltı bile yakacak kadar büyük bir yangın meydana geldiğini gördük. Kalenin batı kesiminde, kale ile alakalı olacak hizmet kuruluşlarının da varlığını tespit ettik. Kaleye ve mutfak hizmet oluşturacak farklı odaların olduğunu belirledik. İkinci dönem kazılarımız, konservasyon ve restorasyon olarak sürdürülüyor." dedi.

“Mavi renginin kullanıldığını biliyoruz”

Dikdörtgen alanın milattan önce 2 bin 700 senesinde tarihlendirildiğini ifade eden Coşkun, şu bilgilendirmeleri sağladı, "Yapının içerisinde bulduklarımızla buranın bir mutfak olabileceğini tahmin ediyoruz. Metal buluntu kale içerisinde oldukça az. Kemer parçaları bulunuyor. Bunun haricinde daha çok ahşap çiviler ve yanmış ahşap parçaları olduğunu belirledik. Kalenin yaklaşık 100 odasının olduğunu tahmin ediyoruz. Kazılar sırasında büyük fil ayaklarının etrafında 'Urartu mavisi' olarak adlandırdığımız boyaların olduğunu belirledik. Bu bölgede en azından söz konusu rengin kullanılmış olduğunu biliyoruz."

Yorumlar (0)