Kayseri'de tespit edildi: İç Anadolu'da daha büyüğü yok

Kayseri'ye bağlı İncesu ilçesinde İç Anadolu Bölgesi'ndeki Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olan en büyük mozaik yapıya ulaşıldığı belirtildi.

KÜLTÜR-SANAT 27.10.2021, 21:37 28.10.2021, 17:03
Kayseri'de tespit edildi: İç Anadolu'da daha büyüğü yok

Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen yazılı açıklama doğrultusunda, ilçeye bağlı Örenşehir Mahallesi Köy İçi yakınlarında belediye desteğiyle Müze Müdürlüğü'nün denetiminde arkeolojik kazı faaliyetlerine başlandı.

Söz konusu çalışmalarda, Geç Roma-Erken Bizans dönemine ait olan sivil konut örnekleri, bitkisel ve geometrik figürlü süslemeler ile Latince ve Grekçe yazıtlar gün yüzüne çıkarıldı.

Yaklaşık olarak 300 metrekare büyüklüğündeki alanda sağlam kalmış mozaik taban döşemelerinin de bulunduğu yapıda, 10'u aşkın oda açıldı.

Bölgenin en büyüğü

Kazı faaliyetlerinin sürdüğü alan, tespiti gerçekleştirilen İç Anadolu Bölgesi'ndeki en büyük mozaikli yapı olduğu bildirildi.

Söz konusu yapıda, kurtarma kazıları neticesinde iki mozaik yazıt da gün yüzüne çıkarıldı. Latince yazı da bulunan mozaik, dikdörtgen şeklinde planlı bir yapının tabanında bulunurken, Grekçe yazının olduğu diğer mozaik ise büyük ölçüde korunmuş olan duvarla çevrilen bir başka binanın taban kısmında bulundu.

Türkçeye çevrildi

Latince mozaik üzerinde "30'uncu yıl dönümü dolayısıyla ve 40'ıncı seneye ulaşması adına dualarımızla. Bu yapı, Hyacinthos'un liderliğinde yapıldı. Sen, ey yapı, şimdi en görkemli seviyeye ulaştın." sözleri yer alıyor.

Grekçe mozaiğin üzerinde ise "Sağlıklıysan gir." veyahut "Sağlıklı bir şekilde gir." yazdığı öğrenildi.

Vali ve Belediye Başkanı inceleme yaptı

Kazı bölesinde Vali Şehmus Günaydın ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç da incelemelerde bulundu.

Burada konuşma yapan Büyükkılıç, kentin dört bir köşesinde kazı faaliyetleri gerçekleştirildiğini, İncesu ilçesinde bulunan mozaik yapının da kendilerini bir hayli heyecanlandırdığını kaydetti.

Vali Günaydın ise gün yüzüne çıkarılan mozaiklerin birçok özelliğe sahip olduğunu ve büyük oranda tahrip olmadıklarını dile getirerek, çalışmaları destekleyen belediyeye teşekkür etti.





Yorumlar (0)