Kayseri'de tarih kokan kütüphane

Kayseri'de bulunan ve Meryem Ana Kilisesi olarak adlandırılan tarihi yapı, restorasyonun ardından kütüphane olarak vatandaşlara hizmet vermeye başladı.

KÜLTÜR-SANAT 15.01.2020, 17:18
Kayseri'de tarih kokan kütüphane

19. yüzyılda inşa edildiği düşünülen ve protokolle 25 yıl süre için Kayseri Büyükşehir Belediyesi'ne tahsis edilen Meryem Ana Kilisesi'nin korunması adına başlatılan restorasyon çalışmaları sonlandı.

Restorasyon çalışmaları sonrasında Kiçikapı Meydanı'nda bulunan tarihi kilise, Büyükşehir Belediyesi tarafından Şehir Kütüphanesi olarak halka açıldı.

Bugün kitapseverler ve ders çalışmak isteyenler için kapılarını açan kütüphane, ilk günden yoğun ilgi gördü.

Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürü Erkan Küp, kendilerine bağlı faaliyet gösteren dört tane kütüphane bulunduğunu ifade etti.

Kapsamlı bir kütüphane hazırlandı

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ın çalışmalarıyla hazırlanan Şehir Kütüphanesi ile ilgili bilgiler paylaşan Erkan Küp, kütüphaneyi şöyle anlattı:

"Burada 25 bin basılı, 22 bin elektronik, 3 bin sesli olmak üzere 50 bine yakın kitapla hizmet sunacağız. Kütüphanemiz üç bölümden oluşuyor. Bilgisayar bölümümüzde öğrenciler istedikleri araştırmaları yapabilirler, çıktılarını ücretsiz alabilirler. Asma kat ve alt bölümde de çalışma alanları mevcut. Ayrıca sesli çalışma bölümümüz bulunuyor. Bu bölümde çay, kahve ve yiyecek bulunuyor. Nezih bir ortamda kahvelerini içerken kitaplarını da okuyabilecekler."

Küp, kütüphaneye gelenlerin yapacakları basit bir katalog taraması ile istedikleri kaynağı bulabildiklerini, ödünç aldıkları kitapların süreleri sona erince online olarak süreyi uzatabildiklerini, üye olanların ise e-kitaplara kütüphane dışından da erişebildiklerini belirtti.

"Türkiye'de ilk"

Tarihsel süreçte kilisenin birtakım restorasyonlar geçirdiğini hatırlatan Küp, "Bir kilisenin kütüphaneye dönüştürülmesi Türkiye'de ilk. Bu da tarihe sahip çıktığımızı göstermektedir. Burası bir ilim yuvasına dönüşmüştür ve yıpranmadan korunmuştur." ifadelerini kullandı.

Üniversite sınavına hazırlanmakta olan Sena Nur Kuvvet ise ders çalışmak için kütüphaneleri tercih ettiğini anlattı.

Şehir Kütüphanesi'nin atmosferini çok sevdiğini anlatan Kuvvet, "Otantik bir yapısı var. Kilisenin yapısının çok bozulmaması hoşuma gitti. Değişik bir ortam, soğuk bir ortam yok. Daha önce Merkez Kütüphanesi'ne gidiyordum ancak çok kalabalık oluyordu. Buranın sömestre yetiştirilmesi çok iyi oldu." sözlerini aktardı.

Yorumlar (0)