Kavuğun beşinci sahibi, çağımızın dev sanatçısı: Rasim Öztekin'i kaybettik!

Türk tiyatrosunda yer aldığı eserlerle unutulmayan, beyazperde ve ekranlardaki rolleriyle gönüllerde taht kuran ve Türk tiyatrosunun simgesi kavuğun beşinci sahibi usta oyuncu Rasim Öztekin’i kaybettik. Merhum sanatçıyı, geride bıraktığı birçok eserle hatırlayacağız…

KÜLTÜR-SANAT 09.03.2021, 11:41 09.03.2021, 17:48
Kavuğun beşinci sahibi, çağımızın dev sanatçısı: Rasim Öztekin'i kaybettik!

Kel Hasan Efendi kavuğunun beşinci sahibi, geleneksel Türk tiyatrosunun “Orta oyuncularından” bu yana gelmiş büyük bir sanat hayatı, beyazperdenin ve ekranların sevilen rollerinin canlandırıcısı usta sanatçı Rasim Öztekin’i ebediyete uğurladık… Arkasında asırlık bir sanat hayatı ve milyonlarca seveni bırakan Rasim Öztekin’i, sanat hayatında yaşadıkları ve unutulmaz rolleriyle anıyoruz…

Sanatla geçen bir ömür

19 Ocak 1959 tarihinde İstanbul’da doğan Rasim Öztekin, Galatasaray Lisesi mezunudur. Üniversitede ise, Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun olan Öztekin, İstanbul Üniversitesi’nde okumuştur. Öztekin oyunculuk hayatına, 1978 yılında Ortaoyuncular Tiyatrosu'nun amatör koluna girerek başladı. 37 yıl boyunca Orta Oyuncular’da görev alan Öztekin, Ferhan Şensoy vasıtasıyla profesyonelliğe de burada adım attı. Daha sonra deneyimlerini İstanbul Akademik Sanatçılar Topluluğu, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi ve Nöbetçi Tiyatro’da da sürdürdü. Şahları da Vururlar, Fırıncı Şükrü, Deli Vahap ve Ötekiler, Eşek Arıları, İçinden Tramvay Geçen Şarkı ve Don Juan İle Madonna gibi oyunlarda rol aldı.

1992 yılında ise televizyon ekranlarında şov programları yapmaya başlayan Öztekin, ayrıca müzikallerde de oynadı. 1994 yılında oynadığı, Gani Müjde ve Yılmaz Erdoğan’ın kaleme aldığı “2071'de Türkiye” adlı müzikal, bunların içerisinde önemlidir. Ayrıca programlar için metin yazarlığı ve köşe yazarlığı da yapmıştır.

‘Bob Marley Faruk’ karakteri unutulmadı…

Tiyatroyla beraber beyazperdeye ve ekranlara da selam veren Rasim Öztekin, sinemaya1986 yılında Bir Günlük Aşk, 72. Koğuş ve Arabesk gibi yapımlarla başlamıştır. Yeşilçamın son demlerinden birkaç filmin ardından, sinemadaki en büyük çıkışı “G.O.R.A.” filmindeki ‘Bob Marley Faruk’ karakteriyle gerçekleştirdi. Öztekin filmde Cem Yılmaz, Ozan Güven, Özkan Uğur ve Şafak Sezer gibi isimlerle rol aldı. Tiyatrodan ustası Ferhan Şensoy ile beraber sinemada da ikili oldular. 2004 yılında “Pardon” ve “Şans Kapıyı Kırınca” filmlerinde beraber rol aldılar. 2007 yılında vizyona giren ve Yavuz Turgul’un yönetmenliğini üstlendiği “Kabadayı” filminde, ‘Sürmeli’ karakterini canlandırmıştır. Canlandırdığı karakterle kimi kitlelerce eleştirilmiş, kimilere göre de çok sevilmiş olan Öztekin, filmde Şener Şen ile beraber oynamıştır.

Öztekin, 2010 yılında “Gelecekten Bir Gün” ve “Vay Arkadaş” gibi filmlerle beyazperde yolculuğunu sürdürdü. 2013 yılında vizyona giren “Düğün Dernek” filminde ‘Muzaffer’ karakterini canlandıran Öztekin, aynı karakteri 2015 yapımı “Düğün Dernek 2: Sünnet” filminde de canlandırdı. Bu filmin ardından Ahmet Kural ve Murat Cemcir ikilisiyle beraber 2017 yapımı “Çalgı Çengi: İkimiz” ve 2020 yapımı “Baba Parası” filmlerinde de buluştu. 2014 yılında ise, çok konuşulan ve Müfit Can Saçıntı ile “Mandıra Filozofu” filminde rol aldı. Son rol aldığı sinema filmi ise, vizyona giremeyen “Dijital Esaret” filmi oldu.

En uzun soluklu dizisi “Seksenler” oldu

Ekranlarda da izleyicisiyle buluşmalar yaşayan Öztekin, “Köşe Dönücü”, “Biraz Düş; Biraz Gülüş” ve “Eğrisiyle-Doğrusu” gibi dizilerle başlangıç yapmıştır. “Hırsız Polis” dizisindeki rolüyle daha bilinir hale gelen Öztekin, 3 sezon süren “Geniş Aile” dizisinde ailenin babası ‘Kuddusi’ ye hayat verdi. Daha sonra 2012 yılından ömrünün sonuna kadar sürecek olan “Seksenler” dizisiyle izleyici karşısına çıktı. Dizide Fehmi karakterini canlandıran Öztekin, tüm bölümlerde rol almıştır. 2017 yılında sona eren dizi, yapımcısı tarafından 2019 yılı sonunda yeniden çekilmeye başlamıştır. Dizinin pandemi sürecinde ara vermesiyle beraber, ekip evde çekilen “Ev Yapımı” adlı bir diziye başlamıştır. Öztekin de evinde, eşinin desteğiyle dizi için bölümler çekmiştir.

Kavuğun beşinci sahibiydi

Kariyeri boyunca bol ödüller alan Öztekin, Ferhan Şensoy tarafından Türk Tiyatrosunun simgesi olan Kel Hasan Efendi’nin kavuğunu devralmıştır. Ferhan Şensoy’un kavuğu kendisine devredeceğini öğrendiğinde çok mutlu olduğunu anlatan Öztekin, sorumluluk taşıması gereken bir şey olduğunu ve ustasının kendisine onur verdiğini söyledi. Kavuğun beşinci sahibi olan Öztekin, 4 yılın ardından kavuğu oyuncu Şevket Çoruh’a devretmiştir. Sağlık sorunları nedeniyle sahnelerden uzak kalan ve bu yüzden kavuğu devrettiğini söyleyen Öztekin, kavuğu taşıma onurunun tüm tiyatro yaşantısı içerisindeki en önemli olay olduğunu belirtmişti.

40 yıllık sanat hayatında Münir Özkul ve Erol Günaydın ile yaşadığı anıyı unutamadığını belirten Öztekin, “İstanbul'u Satıyorum” oyununu oynadıkları gün tiyatroda yaşadıkları güzel bir anıyı kahkahalarla anlatıyor. Oyunu oynadıktan sonra eve geçmeye hazırlanan ekipte, Münir Özkul, Erol Günaydın’a gelip gelmeyeceğini soruyor. Günaydın ise Özkul’a gitmesini ve kendisinin Rasim ile gideceğini söylüyor. Bunun üzerine Özkul, Öztekin’e dönerek 'Rasim kim ya?' diye soruyor. Öztekin ise bunun üzerine 'Ben de bilmiyorum Münir abi, Erol abi saçmalıyor herhalde.’ diye cevap veriyor.
8 Mart 2021 akşamı Öztekin, zamansız vefatıyla tüm Türkiye’yi yasa boğdu. 62 yaşında hayata veda eden usta sanatçı, ardında bıraktığı hayranları ve eserleriyle hatırlanacak…

Yorumlar (0)