Karahanlılar döneminden kaldı... Gizemini koruyor

Orta Asya'da 1000 sene evvel İslamiyet'i kabul eden ilk Türk devleti olan Karahanlılar döneminden kalma yuvarlak gövdeye sahip Burana Kulesi, mimarisi ve tarihiyle Kırgızistan'daki yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyarette bulunuluyor.

KÜLTÜR-SANAT 25.05.2022, 21:18
Karahanlılar döneminden kaldı... Gizemini koruyor

Ülkenin başkenti Bişkek’in 71 kilometre doğusunda bulunan Tokmok kentine 12 kilometre mesafedeki Burana Kulesi, doğal güzelliğiyle dikkatleri üzerine çeken Çuy Vadisi'nde konumlanıyor.

Tarihi kaynaklardan edinilen bilgilere göre Burana Kulesi, Bilge Kül Kadir Han'ın 840 senesinde kurduğu Karahanlı devletinin ilk kültür ve ilim başkenti Balasagun'un kalıntılarından yalnızca biri olarak günümüze kadar ulaştı.

Dönemin mimarisine ve kültürüne ışık tutuyor

Tanrı Dağları'nda İslamiyet'in yaygınlaşmaya başladığı Balasagın merkezinde inşa edilen caminin yanında 11'inci yüzyılda kurulan kule, hem gözetleme kulesi hem de ezan okunan yer olarak kullanıldı.

Kurulduğu dönemin mimarisine ve kültürüne ışık tutan kule, ilk yapıldığında yüksekliği 46 metreydi.

Kule, ilerleyen yüzyıllarda yaşanan afetlerde hasar görmesi neticesinde 24 metreye kadar geriledi.

Kulenin güney kısmında, 6 metre yüksekliğine sahip giriş kapısından tepeye, oldukça dar bir döner merdiven sayesinde ulaşılıyor.

Kuledeki merdivenin aydınlatılması amacıyla mazgal açıklığı şeklinde iki adet penceresi de bulunuyor.

Karahanlıların Orta Asya'da inşa ettiği diğer minarelerin mimarisine nazaran Burana Kulesi'nin, hepsinden evvel inşa edildiği tahmin ediliyor.

UNESCO Dünya Somut Kültürel Miras Listesi'ne alındı

Kırgızistan'ın kültürel mirası olan kule, devlet koruması altında tutuluyor ve UNESCO'nun listesinde de kendine yer buluyor.

Kulenin etrafında gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda bulunan iş ve ev aletleri, dört hamam ve türbe kalıntıları, balbal taşları ve taş değirmenleri, Ulusal Mimari ve Arkeoloji Kompleksi'nde sanatseverler için sergileniyor.

Yorumlar (0)