Karadeniz'de tarihin sıfır noktası

Kastamonu'ya bağlı Araç ilçesindeki Kahin Tepe, ortaya çıkarılan yapılar üzerinden gerçekleştirilen incelemeler sonucunda, Karadeniz Bölgesi'nde şu ana dek bulunmuş en eski yerleşim yeri olarak değerlendiriliyor.

KÜLTÜR-SANAT 05.10.2021, 01:24
Karadeniz'de tarihin sıfır noktası

Kastamonu'ya bağlı Araç ilçesinin Kahin Tepe mevkisinde 4 sene evvel başlayan kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kastamonu Müze Müdürlüğü başkanlığında sürüyor.

Kazılarda Akeramik Neolitik döneme ait olduğu öngörülen dikili taş, tapınak, adak çukurları ve 'nitelikli heykeltıraşlık' eserlere ulaşılması, tarihçi ve arkeologları heyecanlandırıyor.

Kazıya, Düzce Üniversitesi'nden Nurperi Ayengin danışmanlık yapıyor.

Bu seneki kazı çalışmalarına farklı üniversitelerden 20 öğrenci ile akademisyenler de katılıyor.

"Baraj kurtarma kazısı olarak başladık"

Ayengin, basın mensuplarına, 4 senedir süren çalışmalara, Başköy yakınlarında baraj kurtarma kazısı olarak başladıklarını ifade etti. 

Bu yıl çalışmaları tepenin batısına kaydırdıklarının altını çizen Ayengin, "Tepe üst yerleşiminde Erken Tunç Çağı dönemi sonuna ait bir yerleşim alanımız var. Burada yaptığımız çalışmalarda sürtme taş atölyesine ait yapılara rastladık. Bu yapıların tepenin doğu tarafında yoğun olduğunu gördük. Bu yıl tepenin batı bölümünde çalışmalarımızı yaptık. Burada Erken Tunç Çağı'nın zayıf dokusuna şahit olduk fakat daha erken bir döneme ait olduğunu düşündüğümüz duvarlarla karşılaştık." dedi.

"Aslan yontularıyla karşılaştık"

Bölgenin toplanma alanı olduğunu söyleyen Ayengin, "Burada totamik ve şamanik bir toplum olduğunu düşünüyoruz. Bunların taptıkları hayvanların heykellerini bulduk. Ayı, kartal, turna ve yılan gibi hayvanları görmüştük. Bu sezon bizim için bir hayli önemli olan aslan yontularıyla da karşılaştık. Yapılacak olan çalışmalarda bu toplanma alanının mimarisi hakkında daha iyi fikir edinebileceğimizi öngörüyoruz." şeklinde konuştu.

"Bu inançların bölgedeki varlığı bilinmiyordu"

Karadeniz Bölgesi'nde ilk defa şamanizme rastladıklarını ifade eden Ayengin, şöyle konuştu:

"Karadeniz Bölgesinde ilk defa şamanizm ve animizmin izlerini Kahin Tepe'de gördük. Bu oldukça heyecan verici bir sezon oldu bizler için. Kazı çalışmaları esnasında bulduğumuz heykeller, yontular bize şamanizmin ve animizmin göstergeleri. Bu bölgede bu inancın varlığı daha önceleri bilinmiyordu. Bu yontular Karadeniz'de de şamanizmin ve anamizmin olduğunu göstermesi yönünden çok önemli."

"Bölgenin en erken yerleşim yeri"

Bölgenin erken tabakasının Akeramik Neolitik Çağ'a ait oluğunu düşündüklerinin altını çizen Ayengin, şunları söyledi:

"Bu dönem günümüzden yaklaşık olarak 10 bin sene öncesini kapsayan bir dönem. Akeramik Neolitik Dönem, insanların kilden araç gereç yapmayı bilmedikleri, yalnızca taşı taşla işledikleri bir süreç. Karadeniz Bölgesi'nde bu döneme ait bu denli erken bir dönem tespit edilmedi. Karadeniz Bölgesi'nde, Kahin Tepe'de gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, buluntularla birlikte bölgenin en erken yerleşim yeri olduğunu gözler önüne seriyor."

Bölgenin daha çok yaz mevsiminde kullanıldığını düşündüklerini kaydeden Ayengin, "Kış aylarını mağaralarda geçirmişler. Buranın yaz mevsiminde insanların kullandığı bir yerleşim alanı olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.



Yorumlar (0)