Karacahisar Kalesi'nde Orhan Gazi'ye ait sikke bulundu!

Eskişehir'de yer alan Karacahisar Kalesi'nde yapılan arkeolojik kazılarda Orhan Gazi tarafından bastırılan sikkelerin bulunması heyecan yarattı. Dr. Öğretim Üyesi Hasan Yılmazyaşar, 1288'de Osman Gazi tarafından fethedilen kalede gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalar hakkında bilgi verdi.

KÜLTÜR-SANAT 15.09.2022, 11:57 Hakan Öksüz
Karacahisar Kalesi'nde Orhan Gazi'ye ait sikke bulundu!

Osmanlı'nın kurucusu olan Osman Bey'in 1288 yılında yapılan savaşla Bizans'tan aldığı Karacahisar Kalesi'ndeki arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Eskişehir'in Odunpazarı ilçesine yer alan Karacahisar Kalesi'nde 1999 yılında başlatılan arkeolojik kazılar, önemli tarihi bilgilere ulaşılmasını sağlıyor. Tarihi kalede Orhan Gazi tarafından bastırılan sikkenin bulunması heyecan yarattı. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen arkeolojik araştırmalar, Anadolu Üniversitesi (AÜ) tarafından yürütülüyor. Çalışmaların, "Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı" statüsünde yer aldığı belirtiliyor. Kazılara başkanlık eden ismin, AÜ Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Hasan Yılmazyaşar olduğu kaydedildi.

"Osman Gazi, bu kaleyi 1288 yılında fethetti"

Orhan Gazi tarafından bastırıldığı anlaşılan bir sikkenin kazı çalışmalarında bulunması heyecan yarattı. Kale hakkında bilgi veren Yılmazyaşar, "Osman Gazi, bu kaleyi 1288 yılında fethetti. Bu fetihle birlikte kale, bir Osmanlı yerleşimine dönüştü. Dursun Fakih burada 1299'da bir hutbe okudu. Hutbeden sonra Germiyan'dan ve diğer illerden buraya çok sayıda kişi geldi. Böylece burada Osmanlı hayatı başlamış oldu." diye konuştu.

"Kentteki su ihtiyacı bu sarnıçlardan karşılanıyor"

2022 yılında kalede yapılan kazıların yaklaşık 2 ay önce başladığını kaydeden Yılmazyaşar, "Daha çok şu an içinde bulunduğumuz sarnıçta çalışma yaptık. Bu sarnıcı yüzde 90 oranında gün yüzüne çıkardık. Bir Orta Çağ kentinin ortasında bulunuyoruz. Kentteki su ihtiyacı bu sarnıçlardan karşılanıyor. Çalışmalarda Osmanlı'nın erken dönemlerine ait çok sayıda bulguya ulaştık." dedi.

"Tarihsel kaynakları, arkeolojik kanıtlarla destekledik"

Orhan Gazi tarafından bastırılan sikkenin bulunmasının, bu yıl yapılan çalışmaların en sevindirici sonuçlarından biri olduğuna değinen Yılmazyaşar, "Tarihsel kaynaklara göre Orhan Gazi döneminden itibaren burada yoğun bir Osmanlı yerleşiminin olduğu biliniyordu. Arkeolojik kanıtlarla bunun desteklenmesi son derece önemli oldu. Kalenin mimari dokusunu tamamen ortaya çıkarmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)