Karabük'te keşfedildi: 1800 yıllık

Gün yüzüne çıkarılan mozaikler sebebiyle 'Karadeniz'in Zeugması' olarak isimlendirilen, Karabük'e bağlı Eskipazar ilçesinde bulunan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde gerçekleştirilen kazı faaliyetlerinde, Roma askerine ait olan 1800 senelik demir maske bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 23.11.2021, 20:25 23.11.2021, 20:37
Karabük'te keşfedildi: 1800 yıllık

Milattan evvel 1'inci yüzyılda inşa edilen ve milattan sonra 8'inci yüzyıla değin bölgenin en büyük yerleşimlerinden biri olan antik kentteki kazı faaliyetleri, Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında sürdürülüyor.

İlçeye 3 kilometre mesafe bulunan antik kentteki faaliyetlerde, şu ana dek 14 farklı yapı gün yüzüne çıkarıldı.

Ünlü Hristiyan din insanlarından Stylianos Alypius'un dünyaya geldiği ve Antik Çağ'da hac merkezi olan Hadrianaupolis'teki faaliyetlerde edinilen bulgulardan taşınabilir olanları çevre kentlerde müzelere nakledilirken, taşınmaz olanlar ise bulunduğu yerde koruma altına alınıyor.

İncil'de ismi geçen geçen nehirler Phison, Geon, Euphrates ve Tigris'in yer aldığı, çok sayıda hayvanın tasvirinin yapıldığı kiliselerin tabanındaki mozaiklerle ün kazanan antik kentte kazı faaliyetleri senenin 12 ayı boyunca devam ediyor.

"Roma ordusuna ait bir maske bulduk"

Doç. Dr. Çelikbaş, basın mensuplarına, antik kentteki kazılarda önemli bulgulara rastladıklarını ifade etti.

Bu sene an itibarıyla fonksiyonunu çözemedikleri kare plana sahip bir yapıda yoğunlaştıklarına ve kazı faaliyetlerinin o alanda devam ettiğine işaret eden Çelikbaş, "Sur duvarına baktığımızda buranın bir askeri yapı olduğu anlaşılıyor. Burada yaptığımız kazılarda demir bir maskeyi gün yüzüne çıkardık." diye konuştu. 

Çelikbaş, "Bu bölgenin tarihi tam olarak aydınlatılmadı. Biz de bu konu üzerine yoğunluk veriyoruz. Burada Roma İmparatorluğu'nun varlığını ortaya koyan önemli bilgilere ulaştık. Gün yüzüne çıkan bu maske de Roma ordusuna ait." dedi. 

Hadrianaupolis'te bir Roma askeri üssünden bahsedilebileceğini aktaran Çelikbaş, "Roma, her çeşit tehlikeye karşı çok sayıda üs inşa etmiş. Maske de imparatorluk dönemine ait. Maskenin 3'üncü yüzyıla ait olduğunu düşünüyoruz." sözlerini sarf etti. 





















Yorumlar (0)