Karabük'te heyecanlandıran keşif: 1800 yıllık

Karabük'e bağlı Eskipazar ilçesinde Geç Kalkolitik, Roma İmparatorluğu ve Erken Bizans İmparatorluğu dönemlerinde yerleşim alanı olarak kullanılan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde, Asklepios varlığını gösteren yazıt bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 06.09.2022, 01:29
Karabük'te heyecanlandıran keşif: 1800 yıllık

Karabük Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş'ın başkanlığında 19 sene evvel başlatılan kazı faaliyetleri, senenin 12 ayı aralıksız olarak devam ediyor.

Geçtiğimiz sene gün yüzüne çıkartılan kare planlı bir yapıda süren kazılarda bulunan bir kaya parçasında "Kurtarıcı Asklepios'a Ailios Deiotaros tarafından sunuldu." ifadesi yer alan bir yazıta denk gelinmişti. 

"Karadeniz'de Asklepios kültürüne ilk kez denk geldik"

Çelikbaş, basın mensuplarına, yazıtın Karadeniz ve Hadrianaupolis arkeolojisi yönünden çok önemli olduğunu ifade etti.

Çelikbaş, şöyle konuştu:

"Bulduğumuz yazıtta, 'Kurtarıcı Asklepios'a Ailios Deiotaros tarafından sunuldu.' yazıyor. Asklepios'un varlığını kabul ediyorduk fakat yazıtın da çıkmasıyla birlikte artık Hadrianaupolis'te Asklepios kültürünün olduğunu açık ve net bir şekilde tespit ettik. Antik dönemde sağlık tanrısı olan Asklepios'un kültürünün olduğu bölgelerde şifahaneler bulunuyor. Antik dönemdeki şifahaneler İzmir Bergama'da ve Allianoi'de görüldü. Karadeniz'de ise Asklepios kültürüne ilk kez denk geldik. 

"Asklepios kültürünün varlığı net bir şekilde ortaya çıktı"

Hadrianaupolis'in bizzat bastırdığı sikkelerde Asklepios figürlerini görmüştük. Sikkelerdeki figürler bir bölgedeki kültür varlığını kanıtlamaz. Bir adak sütununda yılanlar ve pateralar görmüştük. Bunların Asklepios ile ilişkili olduğunu sanmıştık fakat yazıtın çıkmasıyla birlikte Hadrianaupolis'te gerçekten de bir Asklepios kültürünün varlığı net bir şekilde ortaya çıktı. 

"Yazıt milattan sonra ikinci yüzyıla ait"

Hadrianaupolis'in hudutları içinde Akkaya termal kaynağı bulunuyor. Asklepioslar genellikle sıcak su kaynaklarının etrafında olurlar. 

Yazıt milattan sonra ikinci yüzyıla ait. Bu da erken imparatorluk dönemine denk geliyor demek. Hadrianaupolis, Roma İmparatorluğu döneminin en önde gelen kült merkezi denilebilir."

Yorumlar (0)