Kapadokya'nın yapısını bozanlara 200 bin lira ceza

Turizmin merkezlerinden biri olan Kapadokya'da, Kapadokya Alanı Hakkında Kanunu ihlal edenlere ve bölgenin yapısını bozanlara 500 lira-200 bin lira arasında ceza uygulanmasına karar verildi.

KÜLTÜR-SANAT 19.06.2021, 13:19 20.06.2021, 09:48
Kapadokya'nın yapısını bozanlara 200 bin lira ceza

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Kapadokya'nın doğal yapısının korunması için önemli bir adım atıldı. 

Yapıyı bozanlara 500 lira - 200 bin lira ceza

Peri Bacaları ile herkesin dikkatini çeken Kapadokya'nın doğal yapısını zarar veren veya doğaya ilişkin suçları işleyenlere büyük para cezaları verilmesi kararlaştırıldı.

Rahatsızlık duyulan, kaçak kazılar, izinsiz yapılan derme-çatma inşaatlar, doğal malzemeye uyumlu olmayan ekler gibi manzaralar artık ortaya çıkmayacak.

Bu kapsamda Kapadokya'da bölgenin yapısına zarar veren ya da Kapadokya Alanı Hakkında Kanunu ihlal eden kişilere 500 lira-200 bin lira arasında ceza uygulanacak.

Resmi Gazete’de bugün Kapadokya Alan Başkanlığının yayınladığı "Kapadokya Alanı Hakkında Kanuna Göre Verilecek İdari Para Cezalarına Dair Yönetmeliği" ile birlikte bölgede ceza uygulanacak eylemler ile birlikte ceza miktarları kararlaştırıldı.

“Tedbirlere aykırı fiillere 50 bin - 200 bin lira ceza”

Söz konusu yönetmeliğe göre, Kapadokya alanının kültürel ve tarihi değerleri ile doğal kaynak değerleri ve jeolojik/jeomorfolojik dokusunun korunmasına, yaşatılmasına ilişkin alınan tedbirlere aykırı davrananların 50 bin ile 200 bin lira ceza ödeyeceği belirtildi.

Aynı hükümde, yapısal uygulamalar içermeyen ve  alanın mevcut durumunu bozmayan unsurlara yönelik tedbirlere aykırı eylemler için 500 lira - 5 bin lira arasında idari para cezası uygulanacak.

Orman, Çevre, Kara Avcılığı ve Su Ürünleri kanunlarında yasaklanmış olan fiillerin Kapadokya alanı içerisinde işlenmesi durumunda, söz konusu kanunlarda belirlenmiş idari para cezaları iki katı olarak artırılacak. Bir eylem ile birden fazla ihlalin işlenmesi durumunda bu aykırılıklara yönelik en ağır idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Yorumlar (0)