Kanuni Sultan Süleyman portresi, İBB'ye bağışlandı!

İngiltere’de düzenlenen bir müzayedede satılan Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a ait resim portresi, 350 bin sterline satılmıştı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamasına göre portre, eserin alıcısı tarafından İBB’ye bağışlandı. Eserin evine döndüğünü belirten İmamoğlu, belediyeye duyulan güven karşısında gururlandıklarını belirtti. 

KÜLTÜR-SANAT 02.05.2021, 15:53 03.05.2021, 15:47
Kanuni Sultan Süleyman portresi, İBB'ye bağışlandı!

Osmanlı’nın ‘muhteşem’ padişahı Kanuni Sultan Süleyman’a ait portre, İngiltere2de bir müzayede evi olan Sotheby's’de, açık artırmada satılmıştı. Bir ay önce satışa çıkarılan ve değeri gün geçtikçe artan portre, alıcı tarafından 438 bin 500 sterline  yani yaklaşık rakamla 5 milyon liraya satılmıştı. Portrenin yer aldığı koleksiyon ise, ‘İslam Dünyası ve Hindistan Sanatları’ kapsamında olmuş ve satışa sunulduğu fiyat ise 60 bin sterlin civarı olmuştu. 



Haberi Ekrem İmamoğlu verdi

Eserin alıcısı, Kanuni Sultan Süleyman’ın resmedildiği portreyi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağışladı. 3 Mart’ta gerçekleşen açık artırmada satılan portre, 15 gün yani iki hafta içerisinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne getirilecek. Büyük haberi ise, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu açıkladı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan İmamoğlu, portrenin evine döndüğünü ve İBB’ye portrenin bağışlanarak, İBB’ye duyulan güvenin oldukça gurur verici olduğunu belirtti.



16. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor

Kanuni Sultan Süleyman portresinin, 19. yüzyıldan bu yana bir Fransız aileye ait olduğu belirtiliyor. Ancak portrenin, 16. yüzyılda, İtalyan ressam Cristofano Dell' Altissimo tarafından yapıldığı düşünülmekle beraber, tarihinin olukça eskilere dayandığı da belirtiliyor. Ayrıca İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Mesnevi ve Bahaeddin Veled'in İbtida-Name'si ve 700 yıllık Kur'an-ı Kerim sayfalarını da aynı müzayededen satın almıştı.

Yorumlar (0)