Kanuni'nin hediyesi, yumurtada saklı!

Kanuni Sultan Süleyman'ın özel olarak yaptırdığı çini küre, Gök Medrese Vakıf Müzesi'nde sergileniyor. Çini küreyi kaplayan deve kuşu yumurtası, böcekleri uzak tutuyor. Sanat tarihçisi Yunus Sarıtaş, çini küre hakkındaki ilginç detaylar paylaştı.

KÜLTÜR-SANAT 30.05.2022, 12:11 31.05.2022, 10:28 Hakan Öksüz
Kanuni'nin hediyesi, yumurtada saklı!

Kanuni Sultan Süleyman tarafından özel olarak yaptırılan çini küreyi görmek isteyenler, Gök Medrese Vakıf Müzesi'ne akın ediyor. Kanuni tarafından Sivas Divriği Ulucamii'ne hediye etmek amacıyla yaptıran çini küre, bir deve kuşu yumurtasının içinde bulunuyor.

Deve kuşu yumurtası, böcekleri uzak tutuyor

Görenlerde hayranlık uyanduran çini küre, 16. yüzyılda yaptırıldı. Çini küre hakkında bilgi veren sanat tarihçisi Yunus Sarıtaş, "Kanuni Sultan Süleyman tarafından özel olarak çini ustalarına yaptırıldı. Üzerini kaplayan Deve kuşu yumurtası, özel bir koku yayıyor. Böcekleri uzak tuttuğu için bazı tarihi yapılarda deve kuşu yumurtasının kullanıldığını görüyoruz." dedi.

Bursa'daki çini ustaları tarafından yapıldı!

Kanuni döneminde Divriği Ulu Camii'nin tavanına asılan çini, Gök Medrese Vakıf Müzesi'nde sergiye açıldı. Bu eserin, çinileri ile ünlü Bursa'da yaptırıldığını aktaran Yunus Sarıtaş, "Hem görsel olarak ziyaretçileri büyülüyor, hem de böcekleri uzak tutuyor." ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)