Kale Kapı Kaya Mezarı, kabartmalarıyla dikkat çekiyor

Taşköprü ilçesinde milattan evvel 7'inci yüzyılın ortalarında Paphlagonyalılar tarafından inşa edildiği öngörülen kaya mezarında, aslan ve boğa figürleri ile kartal kanatlı, aslan vücutlu, 'griffon' ismi verilen mitolojik yaratık da yer alıyor.

KÜLTÜR-SANAT 06.12.2021, 23:19 08.12.2021, 11:26
Kale Kapı Kaya Mezarı, kabartmalarıyla dikkat çekiyor

Kastamonu'ya bağlı Taşköprü ilçesinde bulunan Kale Kapı Kaya Mezarı, eşsiz kabartma figürleriyle şehre gelen fotoğraf tutkunlarının uğrak noktaları arasında yer alıyor.

İlçeye bağlı olan Donalar köyünde milattan evvel 7'inci yüzyılın ortalarında Paphlagonyalılar tarafından inşa edildiği düşünülen kaya mezarının üzerinde, aslan ve boğa figürleri ile kartal kanatlı, aslan vücutlu, 'griffon' ismi verilen mitolojik yaratık da yer alıyor.

Dik bir kaya üzerine konumlandırılan, yerden yaklaşık olarak 10 metre yükseklikte bulunan oyma mezarın üzerindeki kabartmaların neyi temsil ettiği ise merak konusu.

"Bölgede yalnızca bu mezarda görüldü"

Arkeolog Barış Sağıroğlu, basın mensuplarına, mezarın yüksek bir kayayı oymak suretiyle inşa edildiğini dile getirdi. 

Kaya mezarının yüzey kısmına birçok hayvan figürünün kabartma şeklinde işlendiğine vurgu yapan Sağıroğlu, "Sağ taraftaki aslanın arkasında 'griffon' ismini vermiş olduğumuz yılan kuyruklu, aslan gövdeli, kartal kanatlı mitolojik bir yaratık mevcut." diye konuştu.  

Mezarın en fazla dikkati çeken özelliğinin 'griffon' olduğunu aktaran Sağıroğlu, "Yani bu denli karışık bir yaratık betimlemesinin bulunması çok ilginç. Bahse konu figür bu coğrafyada yalnızca bu mezar üzerinde görüldü." dedi. 

"Paphlagonya'nın en eskilerinden"

Kaya mezarında Pers etkilerinin de olduğunu aktaran Sağıroğlu, şöyle devam etti:

"Dış kısımda yüzeydeki betimlemelere bakıldığında tüm kenarları çerçevelediği, sütunların tıknazlığı ve kalınlığı buranın Paphlagonya'nın en eski mezarlarından biri olduğunu ortaya koyuyor. Milattan evvel 7'inci yüzyıla tarihlenebilecek bir mezar. Bölgede Helenistik ve Pers dönemlerinin izlerini taşıyan ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran tek eser." 







Yorumlar (0)