Kahve ve çikolata 3. Ankara Kahve&Çikolata Festivali'nde buluştu!

Çikolata ile kahve Ankara'da 19 ila 22 Aralık arasında düzenlenen festivalle kavuştu. “2 tat 5 duyu” sloganıyla düzenlenen 3. Ankara Kahve&Çikolata Festivali'nde birbirinden lezzetli kahve ve çikolatalar sevenleriyle buluştu. Dört gün süren festivalde birbirinden renkli etkinlikler düzenlendi.

KÜLTÜR-SANAT 23.12.2019, 14:55 23.12.2019, 14:54

İlk olarak 8. Yüzyılda keşfedilen, 13’üncü yüzyılda Şazelî ile yaygınlaşan pek çok yaşama sihirli bir değnek gibi dokunan kahve, Etiyopya - Somali topraklarının bereketiyle doğmuş ve yolculuğunda birçok hayata dokunmuş; aromasıyla, tadıyla kültürleri büyülemiş;  seremonilere, törenlere, kutlamalara konu olmuş, bir dostluk vesilesinin ritüeli haline gelmiştir.

Peki ya kahvenin aşkı çikolata?


 
Dostlukların içeceği olan kahve zamanla yanına eşlik edecek başka bir dostu, çikolatayı da edinmiştir. Çikolata ve kahve birbirlerine öyle bir harmoniyle tutunmuşlardır ki; biri olmadan diğeri olmaz hale gelmiştir… İki sevgilinin birbirine dokunması gibi bir hissi damakta hissettirmiştir. Kahveyi yudumladıktan sonra ağza atılan küçük bir çikolata tanesinin hissedilen tadın üstüne dupduru sudan bir yudum alınması uçsuz bucaksız bir deniz manzarasını sevgiliyle izlemek gibi değil midir?...


 
İşte kahve ve çikolata severleri kaynaştıracak festival olan 3. Ankara Kahve&Çikolata Festivali de böyle bir anlamı temsil eden bir etkinlik olarak karşımıza çıkıyor. Festivalde gerek yöresel, gerek tüm dünyadan kahve ve çikolata lezzetleri yer alarak; kahve ve çikolata severlerini bir kez daha büyüledi.

Türk kahvesi: Bir fincan kahvenin kırk yıllık hatırı vardır


 
1571 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından Osmanlı sarayına Yemen’den getirilen ve ilk tohumu Taht-ul Kale’ye atılan kahve çekirdekleri hiç şüphesiz ki Türk toplumuna kazandırılmış en büyük miraslardan birisi… Tüm dünyanın tanıdığı Türk kahvesi, Türk sosyal yaşamında 16’ıncı yüzyıldan beri geleneğini korumaya devam ediyor. Türk kahvesi, sadece bir kahve değil, Türk sosyal hayatının da sıcaklığını, misafirperverliğini tüm dünyaya ihraç eden bir içecek olarak anlam kazanıyor. Öyle ki, Türk kahvesi dostluğu simgelemiş, atalarımızdan bize “Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır” sözüyle ayrı bir tat vermiş, Türk kültüründe bu sözün ana figürü olmuştur. Bir insanın, kendine yapılan iyilik küçücük de olsa, o iyiliği unutmaması gerektiğini öğütleyen bir içecek haline gelmiştir.

Türk kahvesi virtüözü: Koray Erdoğdu, Türk kahvesinin inceliklerini anlattı!


 
Bugün, tüm dünya genelinde kahvenin birbirinden farklı isimleri, çeşitleri, kültürleri bulunuyor. Kahve kültürünün ve Türk kahvesinin virtüözü olarak adlandırılan Koray Erdoğdu, nitelikli Türk kahvesi demlemenin tüyolarını verdi. Türk kahvesi tadımının inceliklerini düzenlenen etkinlikte sohbet eşliğinde anlattı.

Günümüzde “Bol köpüklü Türk kahvesi” deyince akla ilk gelen isim olan Koray Erdoğdu; 2014, 2017, 2018 ve 2019’da Türkiye Cezve ve İbrik Şampiyonluğu, bunun yanı sıra Türk kahvesi Dünya 3’üncülüğü ve Türk kahvesi tadımcısının (Türk kahvesi degüstatörü) dikkat ettiği özellikleri, kahve tatlarının nasıl bir skalada değerlendirildiğini ele aldı.

Birbirinden lezzetli kahve ve çikolataların yer aldığı festivalde birçok sektör ve kuruluş bir araya gelerek; atölye çalışmaları, seminerler, konferanslar gibi birçok eğitici etkinlikler yer aldı.

Türkiye Kahve Müzesi’nde yolculuk

3. Kahve ve Çikolata Festivali, Anadolu’nun Kayıp Kahveleri kitabının yazarları; Atilla Narin, Naim Koca ve safranda kahve yapan Semih Yıldırım; yıllardır edindikleri bilgi ve tecrübeleri “Türkiye Kahve Müzesi” başlığı altında ziyaretçilere aktardı. Türkiye'nin kahve kültürünü gelecek nesillere aktarmak ve turistlere tanıtmak amacıyla kurulan “Türkiye Kahve Müzesi”nde, Anadolu’da farklı şekillerde yapılan kahveler ikram edildi ve kahve yapımında kullanılan, Türk kahvesi tarihine konu olan; cezve, fincan, kavurma tavaları, terazi, tahta kaşık, el değirmeni, su küpü ve şeker kapları ziyaretçilere sunuldu.

Dünyaca ünlü coffee shop’lar, eğitim ve seminerler!

Festivalde butik kahve dükkânlarının yanı sıra, dünyaca ünlü coffee shop’lar, kendi evinin baristası olmak isteyenler için eğitim atölyeleri ve seminerler, farklı etkinlik alanlarında yeni deneyimler ve sevilen müzisyenlerin konserleri yer aldı. Festival aynı zamanda zumba dansı, karaoke gibi etkinliklerle de renklendi.

Kahve tadımının incelikleri anlatıldı: Cupping

“Cupping” de denilen kahve tadımının sadece bir hobi olmadığı, son derece katı kurallarının ve standart ölçütlerinin de olduğu katılımcılara aktarıldı. Kahve tadımcılığını (degüstatörlük) profesyonel olarak yapan kişiler tarafından; kuru koku (fragrance), ıslak koku (aroma), lezzet (tat), asidite (canlılık veya ekşiliği), gövde (body), ağızda kalan kahve tadı (aftertaste), denge (balance) gibi konularda eğitimler verilerek; kahvenin kavrulmasında ve tadımında (cupping) ne tür ilkelerin ele alındığı kahve severlerle paylaşıldı.

Kahve ve çikolata öncülerinin ve 3. nesil kahve akımının yer aldığı festivalde, dört gün boyunca birbirinden “renkli” ve “lezzetli” etkinlikler düzenlendi. Festivalde birçok sektör bir araya geldi.

Sadece damağa değil, kulağa da hitap etti!


 
Ankara Congresium GL Events’te gerçekleşen Kahve&Çikolata Festivali kapsamında, ziyaretçiler sadece damak tadıyla değil, müziğin hazzıyla da buluştu. Festivalde 19 Aralık 2019 Emrah Hacıoğlu Ft. Canto Orkestrası, 20 Aralık 2019 Emir Can İğrek, 21 Aralık 2019 Ece Mumay, 22 Aralık 2019 Aybüke Albere, 22 Aralık 2019 Fikri Karayel konserleriyle de unutulmaz anlar yaşandı.

Habernediyor.com

Yorumlar (0)