Kahramanmaraş'ta bulundu: 7 bin 600 yıllık

Kahramanmaraş'a bağlı Türkoğlu ilçesindeki Domuztepe Höyüğü'nde sürdürülen kazı faaliyetlerinde 7 bin 600 sene evveline ait olan ve boynuzlu iki hayvan kafası figürünün yer aldığı mühür bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 12.10.2022, 19:27 13.10.2022, 17:16
Kahramanmaraş'ta bulundu: 7 bin 600 yıllık

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda, Hacettepe Üniversitesi'nden Doç. Dr. Halil Tekin başkanlığında, beş üniversitede görevli bilim insanı ve arkeologlardan meydana gelen 15 kişilik ekiple sürdürülen kazı faaliyetlerinin bu seneki bölümü tamamlandı.

"Değerli bulgulara rastladık"

Tekin, basın mensuplarına, Geç Neolitik Döneme ait bir yerleşim alanı olan Domuztepe Höyüğü'nde bu seneki kazılarda değerli bulgulara rastladıklarını kaydetti.

Buluntular arasındaki yaklaşık olarak 7 bin 600 sene evveline ait olduğu tahmin edilen damga mührünün büyükbaş hayvanların evcilleştirilme basamaklarına ışık tutabileceğini söyleyen Tekin, şu sözleri sarf etti:

"Höyükteki ikinci yapı katına ait olan dolgu toprak içinde serpantin taşıyla üretilmiş ip delikli düğme mührün baskılı yüzünde 'aynalama' yönetimiyle ağızları birbirine dönük bir şekilde yapılmış boynuzlu iki hayvanın kafası dikkat çekiyor. Geçmiş senelerde kilden çömlek-çanak üzerinde boya bezek şeklinde stilize edilmiş boğa kafası motiflerinin varlığı saptanmıştı. Mezopotamya terminolojisinde 'Halaf' olarak bilinin yaşam şeklinin Doğu Akdeniz'de en büyük yerleşimi olan Domuztepe Höyüğü'nde farklı malzeme üzerinde görselleşen boğa kafaları çoğunlukla Yakın Doğu'da evcil sığır olarak da bilinen türün temsilcisi olarak kabul ediliyor. 

"Mezopotamya'da nadir olarak görülüyor"

Elde ettiğimiz hayvan kemiklerinin incelemeleri tamamlanmadı. Höyüğün içinde bulunduğu Doğu Akdeniz'de milattan evvel 7-6 binli senelerde mandanın evcilleştirildiğini ifade etmek için henüz erken. Bu türün manda olmayıp yalnızca boğa kafalarının farklı stillerde şekillendirilmiş olması da muhtemeldir. Gelecekte gerçekleştirilecek olan analizlerin bu hususa ışık tutacağına eminiz. Buna ek olarak, Mezopotamya'daki mühür baskılarında böyle bir tasvir yönetiminin nadir olarak görüldüğünü söylemek gerekir. 

"Hangi işlevlerde kullanıldığı tartışma konusu"

Mühür genellikle mülkiyet varlığını somut olarak kanıtlayan bir şey olarak kabul ediliyor fakat köy yerleşimlerinde bu tarz nesnelerin işlevleri hususu hala tartışmalıdır."

Yorumlar (0)