Kadıköy Körler Ülkesi’ndeki kazılar, 2 bin 500 yıllık tarihi ortaya çıkardı!

İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Haydarpaşa Garı çevresindeki kazı çalışmaları sürüyor. Çalışmalar sırasında bulunan Khalkedon Antik Kenti’ne ait buluntular, herkesi şaşkına çevirmişti. 2 bin 500 yıllık gizemi tarihte gelinen son nokta, drone ile havadan fotoğraflanıp çekildi.

KÜLTÜR-SANAT 15.04.2021, 11:30 16.04.2021, 09:33
Kadıköy Körler Ülkesi’ndeki kazılar,  2 bin 500 yıllık tarihi ortaya çıkardı!

İstanbul’un Kadıköy ilçesine bağlı Haydarpaşa Garı çevresinde, arkeoloji tarihi için önemli bulgular ele geçirilmişti. Yaklaşık 2 bin 500 yıllık bir tarihe sahip olan Khalkedon yani Kadıköy Antik Şehri’nin bulunduğu gar çevresindeki kazılarda, büyülü bir tarih gözler önüne serildi. ‘Körler Ülkesi’ olarak adlandırılan kazı bölgesinin son hali ise havadan görüntülendi.





İlk olarak Marmaray yapımı çalışmalarında ortaya çıkan antik kente ait tarihi kalıntılar, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve daha sonra İstanbul Arkeoloji Müzeleri tarafından sahiplenilmişti. Bölgedeki ciddi anlamda arkeolojik kazı çalışmalarına ise  Mayıs 2018'de başlanmış ve 3 yıldır da çalışmalara devam ediliyordu.



3 yıldır süren kazı çalışmaları, havadan görüntülendi

Kazı çalışmalarında Helenistik, Bizans, Klasik ve Osmanlı dönemlerinden izler bulunmuş ve böylece Anadolu’nın esrarengiz gizemli tarihine de ışık tutulmuştu. Yaklaşık 430 kişilik bir kazı ekibi oluşturulan antik kent için işçiler, müze uzmanları ve arkeologlar seçilmişti.



Yaklaşık 350 bin metrekarelik bir alana yayılan çalışmalarda bulunan bulgular ise, antik kente dair önemli ipuçları vermiş oldu. Körler ülkesin yaklaşık 3 yıllık kaz çalışmaları sonucunda ortaya çıkan hali ise, havadan drone ile görüntülendi.



10 bin tane sikkenin bulunduğu kazı alanında, ayrıca önemli mimari kalıntıları hamamlar, mezarlar ve çeşitli objeler ele geçirildi. Milattan önce 5çyüzyıla ait kalıtlınlar oldu belirlenen buluntular arasında, özelikle T şeklindeki yapı dikkat çekti. Yapının kale olduğu düşünülürken, ayrıca bölgede bir de kilise bulundu. Azize Bassa Kilisesi yani Sainte Bassa Kilisesi olduğu belirlenen alanda ayrıca 28 tane iskeletler de ele geçirildi.

Yorumlar (0)