İznik’in 1700 yıllık tarihi ‘lahit tarlası’ sıkı koruma altında

İznik’te Makedonya Kralı Büyük İskender dönemine ait lahitlerin de yer aldığı ‘lahit tarlası’ adıyla bilinen, son 1 senede 5 lahitin bulunduğu alan devlet tarafından kamulaştırıldı. Bölgenin tarihi zenginliği 7/24 sıkı koruma altında.

KÜLTÜR-SANAT 12.01.2021, 11:23 13.01.2021, 09:06
İznik’in 1700 yıllık tarihi ‘lahit tarlası’ sıkı koruma altında

Bursa İznik’te bir senede 5 lahit bulununca bakanlık tarafından kamulaştırılan alanda kameralarla geniş çaplı tedbir alındı.

İznik’te kaçak kazıların arttığı tespit edilince, lahit tarlası olarak da bilinen alan, gece görüş özellikli yüksek teknolojiye sahip 6 kamera ile 7/24 izleniyor.

Bölgede jandarma ise 30 dakikada bir kere devriye geziyor.

Özel korunmuş olan alanın girişinde, ‘Bu alan kameralar ile izlenmektedir ve giriş yasaktır.’ yazıyor.

1,94 milyon TL karşılığında kamulaştırma yapıldı

Bursa İznik ilçesinde son 1 senede 5 lahit bulundu.

Bu gelişmeyle birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca lahitlerin olduğu 10 dönüm büyüklüğündeki zeytinlik, 1 milyon 94 bin TL karşılığında kamulaştırıldı.

Nikaia’nın mezarı halen aranıyor

Makedonya Kralı Büyük İskender’in kumandanlarından olan General Lysimakhos, Milattan Önce 301 yılında General Antigonius’u yenerek şehrin adını eşi Nikaia’nın ismiyle değiştirdi.

O günün ardından Nikaia ismiyle anılan İznik’teyse kazıların yapıldığı alanda kraliçenin de mezarının olabileceği ifade ediliyor.

Lahit nedir?

Lahitler Antik Çağ’da özellikle insanların ölen kişileri muhafaza etmek için, genellikle yeryüzünde sergilenmesi yapılan ve taştan oyulanlarının çoğunlukta olduğu sandık şeklindeki mezarlara verilen ad. Günümüzde halihazırda kimi devlet büyüklerinin mezarlarının da görülmektedir.

Yorumlar (0)