İzmir'de toprak altından çıkarıldı: 1800 yıllık

İzmir'de bulunan Metropolis Antik Kenti'nde 1800 senelik kadın heykeline ulaşıldı.

KÜLTÜR-SANAT 13.06.2021, 00:59 14.06.2021, 09:18
İzmir'de toprak altından çıkarıldı: 1800 yıllık

İzmir'e bağlı Torbalı ilçesinde bulunan Metropolis Antik Kenti'nde 1800 senelik kadın heykeli bulundu.

Metropolis Antik Kenti

Torbalı ilçesinin ilk çağ tarihi çok eskilere dayanıyor. Küçükmenderes havzasındaki verimli topraklar üzerinde kurulan bugünkü Torbalı'nın ilk yerleşimin İzmir, Selçuk, Ahmetbeyli, Kemalpaşa ve Değirmendere antik kentleri arasında kalan bölgede, 5000 yıllık bir tarihe dayandığı biliniyor. 

Yöredeki en erken yerleşim yerinin Metropolis Antik Kenti'nde ortaya çıktığı kaydediliyor. Metropolis kenti ile birlikte M.Ö. 2 bin 500 senesinde Hititler döneminde yörenin geliştiği, M.Ö. 7. yüzyılda Lydia zamanında da en parlak dönemini yaşadığı anlaşılıyor.

Torbalı ilçesinin adını Metropolis’in diğer adı olan Triyanna veyahut Tripolis’ten aldığı düşünülüyor. Ünlü tarihçi Strabon, bu şehrin antik çağda ünlü bir şarap merkezi olduğunu dile getiriyor. 

Metropolis’in önemi Efes ve İzmir arasındaki ana yol üzerinde bulunan stratejik bir tepe ve eteklerinde kurulmuş olmasında yatıyor. Her çeşit ticari ürünün rahatça ulaştırılabildiği bu küçük ancak önemli kent, etrafındaki verimli ovalardan elde edilen gelirlerle geliştiği, özellikle şarap üreticiliği ile ün kazandığı ifade ediliyor. Metropolis kent tepesi hâlâ Özbey ve Yeniköy köyleri arasında üzeri çam ve zeytin ağaçlarıyla örtülü Kocadiz Dağı’nın eteklerinde yer alıyor.



Yorumlar (0)