İzmir'de işlek caddede bulunmuştu: 'Satyros' ilk kez sergilenecek

İzmir'de bulunan Smyrna Antik Kenti'ndeki tiyatro ve agora kazılarında bulunan Satyros kabartması ve çeşitli heykeller, ilk defa ziyarete açılıyor.

KÜLTÜR-SANAT 30.06.2021, 22:34 01.07.2021, 13:39
İzmir'de işlek caddede bulunmuştu: 'Satyros' ilk kez sergilenecek

İzmir'e bağlı Konak ilçesinde işlek caddelerden İkiçeşmelik'te iş merkezleri ve evlerin arasındaki alanda kazıları devam eden Smyrna Agorası'ndan çıkarılan eserler, şehir tarihine ışık tutmayı sürdürüyor.

Kazıların sene boyu devam ettiği bölgede bulunan eserler de konservasyon ve restorasyon süreçlerinin ardından sanat ve tarih meraklılarının beğenisine sunuluyor.

Türkiye'deki en önemli buluntulardan

Son olarak geçtiğimiz yıl tiyatro kazıları esnasında bulunan ve Türkiye genelindeki kazılardan elde edilen en önemli buluntular arasına giren Satyros kabartmasının da restorasyon süreci son buldu.

Satyros kabartması ve antik kentten çıkarılan bebek ve kadın başı heykelleri, İzmir Arkeoloji Müzesi ve Smyrna Antik Kenti, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü iş birliğiyle 1 Temmuz tarihinden itibaren sergilenecek.

Müze Müdürü Hünkar Keser, kentteki kazı başkanlarıyla çalışma yaptıklarını, kazılarda bulunan eserlerin sergilenmesine yönelik karar aldıklarını dile getirdi.

Çalışmaya Smyrna Antik Kenti buluntuları ile başladıklarını kaydeden Keser, sergiyi diğer kazılardan elde edilen buluntularla büyüteceklerini belirtti.

Kazı esnasında bulunan ilk ve son eser yan yana

Smyrna Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Doç. Dr. Akın Ersoy, sergide yerini alan 3 önemli eserin de Roma döneminden günümüze dek geldiğini bildirdi.

Bölgede, geçmiş dönemde bir heykel okulu olduğunu düşündüklerini aktaran Ersoy, "Kentin tarihteki en parlak dönemlerinden birisi olan milattan sonra 2'inci yüzyıla ait eserleri sergileyeceğiz. İlk defa sergiye çıkıyorlar. 14 senelik kazı periyodu içinde ilk defa ziyaretçiyle buluşacaklar." şeklinde konuştu.

Ersoy, Smyrna Antik Kenti'nde çıkan ilk heykel olan kadın başı ile 2020 senesinde çıkardıkları Satyros kabartmasının yan yana sergileneceğini sözlerine ekledi.

Yorumlar (0)