İzmir'de ele geçirildi: Kesik başlar kan donduruyor

İzmir'e bağlı Aliağa ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda, aralarında Jivaro kabilesine ait olduğu değerlendirilen 4 kafatasının da yer aldığı çeşitli dönemlere ait olan 400 kadar tarihi eser bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 14.12.2021, 19:31
İzmir'de ele geçirildi: Kesik başlar kan donduruyor

Bir ihbar üzerine harekete geçen emniyet güçleri, Aliağa ilçesinde tespit edilen 2 adrese operasyon gerçekleştirdi.

İlk adresteki aramalarda sikkeler, kemik saç iğneleri, Osmanlıca el yazması kitaplar ve farklı dönemlere ait çok sayıda tarihi eser ele geçirildi.

Arama yapılan bir depoda 4 adet kafatası, 269 tarihi eser, 3 adet mumya ile 18'inci yüzyıla ait 27 adet tablo bulundu.

Tarihi eser kaçakçılarına yönelik soruşturmanın devam ettiği öğrenildi.

"Ait oldukları ülkelere gönderilecekler"

İzmir Arkeoloji Müzesi'nin Müdürü Hünkar Keser, bazı eserlerin tarih öncesi döneme ait olduğunu dile getirdi. 

Keser, "Tüm bu eserlerin incelenmesi uzun zaman alacak. DNA analizine varıncaya kadar çalışma yapmamız lazım. Eserlerin menşei ve tarihi ancak o zaman belli olacak. Eserler hangi ülkeye aitse gönderilecek." dedi. 

"Kafatasları en az 500 senelik"

Keser, eserlere dair, şu bilgileri aktardı:

"Ok uçları ve çakmak taşının neolitik döneme ait olduğunu düşünüyoruz. Farklı kültürlere ait olduğunu düşündüğümüz eserler var. Portakal büyüklüğünde minik kafataslarına ulaşıldı. Amazonlarda yaşayan 'Jivaro' isimli kabilenin rakibi olanları öldürdükten sonra kafalarını kesmeleri, içlerini boşaltmaları ve küçültmeleri neticesinde ortaya çıkıyor. Onları boyunlarına asıyorlar ve kahramanlıklarını anlatıyorlar. Öldürdükleri düşmanlarının ruhlarının çıkmaması amacıyla da ağızlarını dikiyorlar. Bu kafataslarının en az 500 senelik olduğu kanaatindeyiz."

Keser, mumya kalıntılarının da ele geçirildiğini, bunların nereden geldiğinin tespit edilmesi için DNA analizi gerçekleştireceklerini ifade etti.

"Değerli tablolar var"

Elle yazılmış Kur'an-ı Kerim ve İbranice kitapların da incelendiğini dile getiren Keser, "27 adet tablo var. Tarihi ve sanat değeri yönünden incelemeler yapmaktayız. Genel itibarıyla bize 18'inci yüzyılı işaret ediyor. 'Türbanlı Türk' isimli tablonun çok önemli olduğu kanaatindeyiz." şeklinde konuştu.





















Yorumlar (0)