İzmir'de bulundu: DNA'ları incelenecek

İzmir'e bağlı Selçuk ilçesinde yer alan Ayasuluk Tepesi'ndeki Saint Jean Kilisesi'nde yapılan kazılarda bulunan altı insan iskeleti, bölgenin 800 sene evvelki demografik yapısının detaylı bir şekilde anlaşılması amacıyla DNA incelemesine tabi olacak.

KÜLTÜR-SANAT 24.05.2022, 01:25
İzmir'de bulundu: DNA'ları incelenecek

Doç. Dr. Sinan Mimaroğlu başkanlığında sürdürülen kazılar neticesinde, daha evvel bazilika olduğu öngörülen, geçtiğimiz sene ise haç planlı kilise olduğu tespit edilen alanda yeni buluntular gün yüzüne çıkarılıyor.

Kilise kalıntıları arasında bulunan altı insan iskeleti, bölgeye geçtiğimiz sene kurulan mobil ADAM'da (Antik DNA Araştırma Merkezi) inceleme altına alınacak.

Önümüzdeki temmuz ayında başlayacak olan çalışmanın ardından, Orta Çağ'da Ayasuluk'ta ikamet edenlerin köken, nüfus ve sağlıklarına dair verilere erişilmesi amaçlanıyor.

"İskeletlerin Bizans İmparatorluğu dönemine ait olduğu kanaatindeyiz"

Mimaroğlu, şu bilgileri aktardı:

"Kilisenin etrafında bulunan gömülere yönelik faaliyetlerimiz oldu. Buradaki iskeletlerin Bizans İmparatorluğu dönemine ait olduğu kanaatindeyiz. Bu yıl temmuz ayında kazı faaliyetlerine devam edeceğiz."

"İskeletlerin Trak kökenli oldukları tespit edildi"

Ekiplerinde antropolog ve genetik uzmanı olduğuna da işaret eden Mimaroğlu, şu ifadelere yer verdi:

"Yalnızca iskelet olarak düşünmemek gerekiyor. Bitki ve diğer tüm organik malzemelerin de DNA'larını inceliyoruz. Bu sene daha detaylı araştırmalar yapacağız. İlk veriler doğrultusunda iskeletlerin Trak kökenli oldukları anlaşıldı."

"Anadoluluların kökenine ilişkin önemli veriler sunacak"

Mimaroğlu, söz konusu araştırmaların Anadoluluların kökenine ilişkin önemli veriler sunacağını da dile getirerek, "Burada bulunan iskeletler Hristiyan olduklarını düşündüğümüz veyahut daha evvel paganizm dönemine ait olduğu üzerindeki durduğumuz iskeletler olmasına karşın Anadoluluların kökenine ilişkin veriler de ortaya çıkacak." yorumunda bulundu.

Yorumlar (0)