İzmir'de 7 bin 800 yıllık kadın heykelciği bulundu

İzmir'e bağlı Kemalpaşa ilçesinde bulunan Ulucak Höyüğü'nde yapılan kazıda 7 bin 800 sene evveline tarihlenen kilden yapılmış olan kadın figürlü bir heykelcik gün yüzüne çıkarıldı.

KÜLTÜR-SANAT 08.08.2022, 21:06 09.08.2022, 15:11
İzmir'de 7 bin 800 yıllık kadın heykelciği bulundu

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Kazı Başkanı Prof. Dr. Özlem Çevik, basın mensuplarına, kentin ilk çiftçi köyü yerleşimi olarak da bilinen höyüğün aynı zamanda Anadolu'nun batısındaki en eski yerleşim yerleri arasında bulunduğunu, 8 bin 850 sene öncesine dek uzanan bulgulara ulaştıklarını dile getirdi.

"Çok ender bir eser"

Bahse konu höyüğün bir köyün üzerine bir başka köy kurularak 45 kuşak boyunca devamlı olarak iskan edildiğini gördüklerini kaydeden Çevik, şu bilgileri aktardı:

"Bu seneki çalışmalarda bir evin kazılması esnasında kilden yapılmış bütün halde bir kadın figürini çıkardık. Bu tarz figürinleri daha evvel de saptadık fakat genellikle kırılmış bir halde ele geçiriyoruz. Bu figürin bugüne dek Ulucak Höyüğü'nde bulduğumuz kırılmamış vaziyetteki üçüncü figürin olması yönünden bizim için çok önemli. Çok ender bir eser."

"Hasat, ölüm, doğum gibi olaylara ilişkin olabilir"
 
Bu tarz heykelciklerin geçmiş dönemlerde tanrıça betimlemesi olarak da yorumlandığını fakat son senelerde yapılan kazılarda çöplüğe veyahut sokağa atılmış olarak da bulunmaları sebebiyle kutsal olmadıklarının yorumlandığını belirten Çevik, heykelciklerin hasat, ölüm, doğum gibi olaylara ilişkin olabileceğini, bereket ve bolluğu artırmak veyahut büyü maksatlı ritüellerde kullanılmış olabileceğini düşündüklerini ifade etti.

Yorumlar (0)