İşte dünyadan Nobel ödüllü tüm kadın yazarlar...

Edebiyat alanında dünya çapında en prestijli ödüllerden biri olarak bilinen Nobel Edebiyat Ödülü'nü şimdiye dek kazanan tüm kadın yazarları 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne özel bir listeyle sizler için hazırladık.

KÜLTÜR-SANAT 08.03.2020, 08:05 08.03.2020, 15:34
İşte dünyadan Nobel ödüllü tüm kadın yazarlar...

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. 

Tarih süresince kadınlarımız dünyadaki varlıkları, eserleri ve başarıyla insanlığı hep bir adım ileriye götürecek önemli gelişmelerde büyük bir rol üstlenmiştir. Sanattan spora, siyasetten teknolojiye kadar hayatın pek çok alanındaki üstün gayretleriyle ülkemizde ve dünyada değerlerini ve yerlerini fazlasıyla göstermektedirler.

Bugün, Dünya Kadınlar Günü'nde sebebiyle şimdiye dek Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan kadın yazarları paylaşacağız. 

Alfred Nobel'den adını alan Nobel ödülleri 1901 senesinden bugüne, fizik kimya, tıp, edebiyat, barış ve iktisat alanındaki çeşitli ödülleriyle, her yıl toplanan jüri üyelerinin belirlemesiyle beraber sahiplerini buluyor. Nobel Edebiyat Ödülü, 1901 yılından beri veriliyor.

Bu ödülü ilk kazanan kişi Fransız yazar Sully Prudhomme'du. Ödül töreni her yıl Alfred Nobel'in ölüm yıl dönümü olan 10 Aralık'ta gerçekleştirilmektedir. 

Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen kadın yazarların sayısı ise 14. Bu ödülün sahibi ilk kadın yazar ise İsveçli Selma Lagerlöf oldu.

İşte tarih sıralamasına dayanarak Nobel ödülü alan tüm kadın yazarlar:

Selma Lagerlöf, 1909'da Nobel Edebiyat ödülünü kazandı.

Doğacılık akımının öncülerinden olan İtalyan yazar Grazia Deledda, 1926 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülen ikinca yazar olarak kayıtlara geçti.

Çağdaşlaşma alanında ortaya koyduğu yapıtlarla bilinen Norveçli edebiyatçı Sigrid Undset, 1928 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Pearl S. Buck, 1931 senesinde bu ödülü kazanan ilk Amerikalı kadın yazar olarak tarihe geçti. 

Latin Amerika'nın tanınmış yazarlarından olan Gabriela Mistral, 1945 senesinde Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Alman asıllı İsveçli yazar Nelly Sachs savaşın yıkıcı etkilerini eserlerinde işledi. Nobel Edebiyat Ödülü'ne ise 1966 yılında kazandı.

Nadine Gordimer önce 1974 senesinde Man Booker ardından ise 1991 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Güney Afrika asıllı edebiyatçı olarak hafızalara kazındı.

Amerikalı ve Afrikalı edebiyatın tanınması amacıyla gayret gösteren ABD'li yazar Toni Morrison 1985 yılında edebiyat ödülünü "Sevgili" romanıyla kazandı.

Wislawa Szymborska 1996 senesinde ödülü alan ilk isim olarak kayıtlara geçti.

Elfriede Jelinek Avustralyalı romancı ve oyun yazarı. 2004 yılında edebiyat ödülünü aldı.

Doris Lessing, İngiliz Edebiyatı'nın önde gelen kadın yazarlarından. Ödüle ise 2007 yılında layık görüldü.

Herta Müller 2009 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazandı.

Alice Munro, Kanadalı öykü yazarı. Ödülünü 2013 yılında aldı.

Ve son olarak 2015 yılında Rus yazar Svetlana Aleksiyeviç "İkinci El Zaman" kitabıyla Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görüldü.

Yorumlar (0)