İstanbul Film Festivali’nin 40. yılında, Ulusal Yarışma’da yarışacak filmler belirlendi!

1982 yılından bu yana düzenlenen İstanbul Film Festivali, 40. yılında sinemaseverlerle buluşmayı sürdürüyor. Festivalin 20-29 Mayıs’ta düzenlenecek olan ‘Ulusal Yarışma’ bölümünde yarışacak 13 film açıklandı. Filmlerden dokuzunun ise Türkiye prömiyerleri, festival kapsamında gerçekleşecek.

KÜLTÜR-SANAT 17.04.2021, 09:49 18.04.2021, 10:06
İstanbul Film Festivali’nin 40. yılında, Ulusal Yarışma’da yarışacak filmler belirlendi!

İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından 40 yıldır, 1982 yılından bu yana sinemaseverlerle bir araya gelen İstanbul Film Festivali, gösterimlerini sürdürüyor. 1 Nisan tarihinde çevrimiçi platformunda gösterimlerine başlayan festival, 29 Haziran’a kadar izleyicisiyle buluşmayı sürdürecek. Uluslararası filmlerden oluşan seçkisini izleyicilere sunan festival, 20-29 Mayıs tarihleri arasında festival; Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışan filmlerini gösterime sokacak. Çevrimiçi ortamda izleyicilerle buluşacak olan filmlerin yanı sıra, salgın nedeniyle pandemi kurallarının uygulanacağı bir şekilde, sinemalarda da gösterim yapılması planlanıyor. Haziran ayında ise Uluslararası Yarışma ile Galalar bölümlerine yoğunlaşacak olan festival, gösterim mekanları arasına Açıkhava sinemalarını da ekleyecek. 

Ulusal Kısa Film Yarışması filmleri de açıklandı

Festivalin Ulusal Kısa Film Yarışması’nda yarışacak olan filmleri ise daha önceden açıklanmıştı. Jürisinde sinema eleştirmeni Selin Gürel, şu sıra Sadakatsiz dizisinde rol alan oyuncu Nazlı Bulum ve yönetmen Engin Erden’in bulunduğu Ulusal Kısa Film Yarışması’nda 13 film yarışacak. Festivalde yarışacak kısa filmler ise, yönetmenleriyle birlikte şu şekilde belirlendi.

Suçlular / Serhat Karaaslan
Oğlago / Efe Öztezdoğan
Cengiz / Haydar Taştan
Sürgünde Bir Yıl / Malaz Usta
Cemile / Belkıs Bayrak
Mosaic / İmge Özbilge, Sine Özbilge
Akıntı / Arda Ekşigil
Mamaville / Irmak Karasu
Lâl / Gökalp Gönen
Seval / Ahmet Keçeli
Binbir Gece / Alf Leila Wa Leila / Mahsum Taşkın
Çamaşır Suyu / Büşra Bülbül
Susam / Sami Morhayim



13 yerli film, festivalde yarışacak

Festivalin önemli yarışmalarından bir tanesi olan Ulusal Yarışma’da, uzun metrajlı yerli filmler yer aldı. Yarışmada 13 film yarışacakken, filmlerde 9 tanesi ise Türkiye prömiyerlerini festival kapsamında gerçekleştirecek. Filmlerden bazıları ise Uluslararası alanda prömiyerlerini gerçekleştirip, birçok festivalden ödüllerle ayrıldı. Yarışmanın jürisi ise sektörün başarılı isimlerinden oluşurken, Gişe Memuru’, ‘Sarmaşık’ ve ‘Kelebekler’ gibi filmlerin yönetmeni olan Tolga Karaçelik’in jüri başkanı olduğu açıklanmıştı. Jüride ayrıca; şu sıra ‘Yetiş Zeynep’ dizisinde rol alan ve geçen yıl ‘Aşk, Büyü, Vs’ filmindeki rolüyle Selen Uçer’le ‘En İyi Kadın Oyuncu’ ödülünü paylaşan oyuncu Ece Dizdar, yapımcı Nadir Öperli, yazar Şebnem İşigüzel ve sanat yönetmeni Naz Erayda bulunuyor.



Yarışma kapsamında verilen ve ilk filmini çekmiş bir yönetmeni teşvik etmek amacıyla verilen ‘Seyfi Teoman En İyi İlk Film’ ödülü kapsmaında ise 3 kişilik bir jüri oluşturdu. Jüride ‘Bina’ filminin yönetmeni Orçun Behram, ‘Bilmemek’ filminin yönetmeni Leyla Yılmaz ve ‘Ah Gözel İstanbul’ filminin yönetmeni Zeynep Dadak bulunuyor. Ulusal Yarışma’da yarışacak 13 film ise, yönetmenleriyle birlikte şu şekilde açıklandı.

9,75 / Uluç Bayraktar
Af / Cem Özay
Av / Emre Akay
Beni Sevenler Listesi / Emre Erdoğdu
Bir Nefes Daha / Nisan Dağ
Cemil Şov / Barış Sarhan
Çatlak / Fikret Reyhan
Dirlik Düzenlik / Nesimi Yetik
İnsanlar İkiye Ayrılır / Tunç Şahin
Sardunya / Çağıl Bocut
Sen Ben Lenin  / Tufan Taştan
Yeniden Leyla / Barış Hancıoğulları
Zîn ve Ali'nin Hikâyesi / Mehmet Ali Konar

Yorumlar (0)