İstanbul AKM, Mimar Sinan’ın şahsında üretilen ‘Sinan’ eseriyle bugün açılıyor 

Cumhuriyetin 98’inci yıl dönümü kapsamında İstanbul Atatürk Kültür Merkezi bugün açılıyor.  

KÜLTÜR-SANAT 29.10.2021, 12:38
İstanbul AKM, Mimar Sinan’ın şahsında üretilen ‘Sinan’ eseriyle bugün açılıyor 

İstanbul’un merkezinde bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM), cumhuriyetin 98’inci yıl dönümü kapsamında bugün açılacak. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, açılış öncesinde AKM’yi gezdi. Gazetecilerle birlikte gezen Bakan Ersoy, basın açıklamalarında bulundu. 



AKM’de gerçekleştirilen toplantıda Ersoy, salgın döneminin en büyük projelerinden biri hakkında şunları dile getirdi: “AKM, 12 Nisan 1969 tarihinde ‘İstanbul Kültür Sarayı’ ismiyle hayatımıza girdi. 52 senedir hizmet sürecinde olan AKM, yangın ve deprem gibi sıkıntılara göğüs gerdi. Sonunda, tüm bunlar ciddi yapı sorunlarını beraberinde getirdi. Yeni AKM’nin inşasının sebebi ve amacı da bozulan yapıyı onarmak ve bazı yerleri yeniden yapmaktı. Yaptığımız bu iş, geçmişin emanetine sahip çıkmak ve bu yapıyı gelecek nesillere ulaştırmaktır. Yeni AKM’nin temel atma töreni, 10 Şubat 2019’da gerçekleştirildi.” 



“AKM, salgına karşın 2,5 senede tamamlandı” 

Ersoy: “Salgının getirdiği olumsuz seyre karşılık yeni AKM, 2,5 senede tamamlandı. Dünyadaki benzer örneklerin ortalama inşa sürecine baktığımızda yeni yapı, dünyadaki örneklerinin üçte biri kadar zamanda tamamlandı. Bu, ülkemiz için büyük bir başarıdır. 5 bloktan oluşan ‘AKM’nin kalbi’ olan opera binası 14 katlı ve 49 bin metrekarelik alana, 2 bin 40 kişi kapasiteli olarak inşa edildi. Tiyatro binası ise 16 bin 300 metrekarelik alanda 802 kişi kapasiteli olarak inşa edildi. Bina, toplamda 10 kattan oluşuyor.” 



2 milyar liraya mal oldu 

Bakan Ersoy: “Ofislerin, dükkanların ve kitap kafenin bulunduğu 3 bin metrekarelik kullanım alanı bulunan C Blok, 1700 metrekarelik sergi salonuna sahip D Blok bulunuyor. Restoran ise E Blok’ta. Yapı içinde ayrıca kültür-sanat alanına sahip bir ihtisas kütüphanesi olan AKM Sanat Kütüphanesi ile Kreatif Endüstriler Kütüphanesi yer alıyor. Buradaki sergi salonu, İstanbul’daki sergi salonu ihtiyacını karşılamada önemli rol üstlenecek. Vizyonda yer bulmakta zorlanan festival filmleri, AKM Galeri ve Yeşilçam Sineması Kültür Sokağı’ndaki salonlarda sergilenebilecek. 4-6 yaş arası çocuklarımızın sanatla tanışmaları için çeşitli atölye etkinliklerinin de yapılacağı Çocuk Sanat Merkezi sokağı da bulunuyor. Genç yeteneklerin gelişimi için hazırlanan Müzik Platformu’na ev sahipliği yapan AKM’nin açılışı kapsamında ‘Türk Çalgıları’ ile ‘Bizdeki Dünya, Dünyadaki Biz’ sergilerini gezmeniz mümkün.” 



Sanat kurulu oluşturulacak 

Ersoy: “AKM’de ayrıca çok amaçlı, 480 metrekarelik bir salon da bulunuyor. Bu salon konferans, sergi, tiyatro ya da konser alanı olarak kullanılabilir. Dünyadaki benzerleri ile karşılaştırıldığında AKM, en son teknolojinin kullanıldığı bir merkez olarak karşımıza çıkıyor. Toplam maliyeti yaklaşık 2 milyar TL olan merkez, herkes için oldukça kapsamlı bir alan. Bu merkezin işletme modelini, dünyadaki benzerlerini göz önünde bulundurarak ve kültür dünyasının önde gelen isimleriyle fikir alışverişi yaparak kurguladık. Profesyonellerden oluşan yönetim ekibiyle AKM, sanatı çoğaltan ve her kesimden ziyaretçinin zengin içeriklerle bulaşabileceği bir yapı. Bizler de sanata ve sanatçıya katkı sağlamak adına hem ülkemizde hem de dünya genelinde marka haline gelmiş isimlerden oluşan bir sanat kurulu oluşturmaya karar verdik.” 



AKM, ‘Sinan’ operasıyla açılacak 

Ersoy: “AKM’nin bünyesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olan bir Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Tiyatrosu, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, İstanbul Senfoni Orkestrası ve İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nun yerleşik birimleri kurulacak. Birimlerimiz, çok özel performanslarını burada izleyicilerle buluşturacak. Antalya, Ankara ve İstanbul’daki bale ve opera sanatçılarının ortak yapımları burada sergilenecek. İtalyan rejisör Vincenzo Grisostomi tarafından sahneye taşınan ‘Aida’ operası da burada sahnelenecek. 7-8 Kadım tarihlerinde AKM Opera Salonu’nda halkımız bu eseri izleyebilecek. Bakanlık birimlerimiz, etkinlikleri dışında AKM’nin kapılarını dünyadan ve ülkemizden seçkin sanatçı ve kurumlara açacak.” 



Ersoy: “Mimar Sinan’ın şahsında tarihimizin en görkemli dönemlerinden birini anlatan ‘Sinan’ operası, AKM’nin açılışına özel olarak sahnelenecek. Eserin bestesi, çağdaş Türk klasik müziği bestecisi Prof. Hasan Uçarsu tarafından oluşturuldu. Librettosu ise Halit Refiğ’in aynı adlı senaryosundan hareketle Dr. Bertan Rona’ya ait. Bu özgün eser, Devlet Opera ve Bale sanatçıları tarafından sahnelenecek; İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestramız Şef Gürer Aykal yönetiminde görev alacak. Açılış gecemiz sonrasında ‘Sinan’ operası, 30 Ekim 2021 tarihinde bir kez daha AKM’de sahnelenecek. Buradan halkımıza tekrar hatırlatmak isterim.” 















Yorumlar (0)