İSKİ çalışmaları sırasında tarih fışkırdı

İstanbul'da her gün çok sayıda kişinin ziyarette bulunduğu Büyükada’da İSKİ'nin gerçekleştirdiği kazı faaliyetleri esnasında Bizans dönemine ait olduğu düşünülen su sarnıcı kalıntılarına rastlandı.

KÜLTÜR-SANAT 13.05.2022, 00:10 13.05.2022, 14:42
İSKİ çalışmaları sırasında tarih fışkırdı

Doğanın tarih ile buluştuğu, her gün çok sayıda insanın ziyarette bulunduğu Büyükada’da, İSKİ personellerinin gerçekleştirdiği kazı faaliyetleri esnasında Bizans dönemine ait olduğu düşünülen su sarnıcı kalıntılarına ulaşıldı. Bu durum üzerine emniyet mensupları, tarihi kalıntının bulunduğu alanı güvenlik şeridiyle çevirdi. Uzman ekipler tarafından tarihi kalıntıları incelemek üzere bölgede çalışma başlatıldı. 

Suları sarnıçlarda depoluyorlardı

Aktarılan bilgiler doğrultusunda, tarihi Büyükada Rum Panayia Kilisesi’ne ait olan bölgede Bizans döneminden kalma olduğu öngörülen sarnıcın 2,5 metre uzunluğunda ve duvarları harçlarla güçlendirilmiş olduğu görüldü. Bizanslılar, ada dışından gelen suları kapalı ve açık sarnıçlarda depoluyordu. Bunun sebebi de adanın su gereksinimlerinin karşılanması kadar atların da sudan mahrum kalmamasıydı. 

"Burada Rum evleri vardı"

Ada sakinlerinden Ömer Faruk Aydoğan, “Burada çok sayıda kuyu vardı. Ardından sarnıç oldu. Tabii bizim dedelerimizin anlattığına göre, buralarda hep Rumlara ait olan evler varmış. Çok büyük olmayan Rum evlerinden bahsediyorlardı. Burada İSKİ çalışma başlattı. Su sarnıcının gün yüzüne çıkmasının ardından çalışmayı sonlandırdılar. Emniyet mensupları sarnıcın etrafını güvenlik şeritleriyle çevirdi.” sözlerini sarf etti.

Yorumlar (0)