İskenderun'da keşfedildi: Anadolu'nun en büyüğü

Hatay'a bağlı İskenderun ilçesinde Roma dönemine ait olan zeytinyağı fabrikası, kazı çalışmaları sonucunda gün yüzüne çıkarıldı. Anadolu coğrafyasının en büyük zeytinyağı fabrikası olan yapının müzeye çevrileceği öğrenildi.

KÜLTÜR-SANAT 05.12.2021, 20:01 06.12.2021, 16:12
İskenderun'da keşfedildi: Anadolu'nun en büyüğü

Hatay Müze Müdürlüğü'nce İskenderun Aşkarbeyli mevkisinde sürdürülen kazı faaliyetlerinde, 5 veyahut 6'ncı yüzyıla ait zeytinyağı fabrikası bulundu.

"Anadolu'nun en büyüğü"

Çalışmalara ilişkin bilgiler veren Hatay Müze Müdürü Ayşe Ersoy, Anadolu coğrafyasının hiçbir noktasında bu denli büyük bir zeytinyağı fabrikasına rastlanmadığını dile getirdi.

Ersoy, “Zeytin ilk defa Doğu Akdeniz’de keşfedilmiş ve tüm Ege’ye, tüm Avrupa’ya buradan yayılmış. Buna kanıt ise yine buradaki Toprakhisar bölgesinde 4 bin 200 senelik zeytin çekirdeğine rastlanmasıdır. Bu kanıt, zeytinin burada doğup, Avrupa’ya doğru yayıldığının kanıtıdır. Kentimiz, Roma döneminde, Roma, İskenderiye ve İstanbul’un ardından 4'üncü büyük kentti. Burada görmüş olduğunuz ise bir zeytinyağı fabrikası. Bildiğimiz kadarıyla Anadolu’nun hiçbir noktasında bu denli büyük bir zeytinyağı fabrikası bulunmuyor. Bu bölgede toplanan ürünler fabrikada presleniyor, yıkandıktan sonra havuzlarda dinlenmeye bırakılıyor ve ardından saklama kaplarına konularak, buradan gemilerle uzak yerlere ihraç ediliyordu. Bu bölgeyi müze haline çevirdikten sonra ziyarete açmayı düşünüyoruz. 10 dönüm büyüklüğünde bir alanda çalışma yürütmekteyiz. İlerleyen senelerde İskenderun Belediyesi'nin de desteğiyle birlikte burayı bir müzeye dönüştürmeyi çok istiyoruz.” sözlerini sarf etti. 







Yorumlar (0)