İranlı yönetmen isyan etti: Hükümetin despotluğunu gösteriyor!

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, İran Devrim Mahkemesi tarafından kendisine seyahat yasağı getirilmesine ilişkin, "Bu tarz yasaklar, İran hükûmetinin tahammülsüzlüğünü ve despotluğunu gösteriyor." dedi. 

KÜLTÜR-SANAT 10.03.2020, 10:11 10.03.2020, 10:45
İranlı yönetmen isyan etti: Hükümetin despotluğunu gösteriyor!

İranlı yönetmen Mohammad Rasoulof, İran Devrim Mahkemesi tarafından geçen sene ulusal güvenliği riske atmak ve İslam hükûmetine karşı propaganda yapmak suçlamaları yöneltilerek bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan, pasaportuna el konulan yönetmene iki yıl seyahat yasağı verildi. 

Mohammad Rasoulof'un son filmi Sheytan Vojud Nadarad, 70. Berlin Film Festivali'nde beğeniyle karşılandı. Film, Altın Ayı Ödülü'nü kazandı.

Kendisine getirilen seyahat yasağı ile ödül törenine katılamayan Mohammad Rasoulof, mesajında "bu tarz yasakların İran hükûmetinin tahammülsüzlüğünü ve despotluğunu gösterdiğine" dikkat çekti. 

Mohammad Rasoulof'un paylaştığı mesaj, ünlü yönetmenin yeniden İran hükümeti tarafından hedef alınmasına neden oldu. Rasoulof’un avukatı, yaptığı açıklamada, müvekkilinin geçen sene verilen bir yıllık hapis cezasını çekmek üzere cezaevine çağrıldığını bildirdi. 

Bunun üzerine Berlinale tarafından yapılan açıklamada, "Berlinale, ifade özgürlüğünün ve sanatın özgürlüğünün arkasında duruyor." ifadelerini kullanarak, Mohammad Rasoulof’un cezaevine çağrılması kınandı.

Cannes Film Festivali ve Avrupa Film Akademisi (EFA) gibi sinema kurumları da Mohammad Rasoulof'un cezaevine çarptırılmasına tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, yönetmene verilen hapis cezasının hemen ptal edilmesi ve seyahat yasağının kaldırılması talep edilirken, tüm sinema kurumlarının da bu çağrıyı desteklemesi istendi. 

Yorumlar (0)