Instagram, Penelope Cruz’un filmine uyguladığı sansür için özür diledi 

Penelope Cruz’un başrolde oynadığı ve Pedro Almodovar’ın yönettiği Madres Paralelas (Paralel Anneler) isimli filmin afişi geçtiğimiz günlerde Instagram tarafından sansürlenmişti. Sosyal medya devi, gelen tepkiler üzerine özür diledi. 

KÜLTÜR-SANAT 12.08.2021, 16:47 13.08.2021, 13:50
Instagram, Penelope Cruz’un filmine uyguladığı sansür için özür diledi 

İspanyol yönetmen Pedro Almodovar’ın yeni filmi, Instagram tarafından sansüre maruz kaldı. Penelope Cruz’un başrolde oynadığı film afişinde kadın meme ucu göründüğü gerekçesiyle gönderi, yayından kaldırıldı. Hem yönetmenin hem oyuncuların hem de sinemaseverlerin paylaştığı afişi yayından kaldıran Instagram ve kardeş şirketi Facebook’un yönetici takımı, tepkilere maruz kaldı.  



Şirket sözcüsü özür diledi 

Instagram’ın kardeş şirketi olarak bilinen Facebook’un sözcüsü, Paralel Anneler filminin afişinde, üzerinde süt damlası olan meme ucunu “çıplaklığa karşı kuralları ihlal ettiği” gerekçesiyle yayından kaldırdıklarını açıkladı. Fakat gelen tepkiler üzerine geri adım atarak şu açıklamayı yaptı: “Açık sanatsal bağlam olduğunda bile belirli durumlarda çıplaklığa izin vermek için istisna kuralları uygulayabiliriz. Bu sebeple Almodovar’ın yeni filminin afişini de Instagram’a geri yükledik. Yaşanan karışıklıktan dolayı özür dileriz.” 



Gruplar, “freethenipple akımı başlattı 

Instagram ve Facebook gibi bir şirket tarafından yönetilen sosyal medyada devam eden yasaklar sebebiyle pek çok kullanıcı zaman zaman yazılı ve görselli protesto başlatıyor. Buna karşın birçok ünlü ve sanatçı, kurallara karşı gelerek meme uçlarını gösterdikleri görselleri yayınladılar ve #freethenipple (meme uçlarına özgürlük) etiketlerini kullandılar. Sivil grupları da bu protestoya katılmaya teşvik eden ünlülerin bir başka şikayeti de sosyal medyanın bu yasağının erkek kullanıcıları kapsamaması. Sosyal medyanın meme ucu kuralı, erkekler memelerini açtığında geçerli olmuyor. 



Afişin tasarımcısı açıklamada bulundu 

Afişin İspanyol tasarımcısı Javier Jaen ise bu afişi yayınlarken sosyal ağlarda sorun olup olmayacağını düşündüğünü fakat yönetmen Almodovar’dan kişisel destek aldıktan sonra işine sadık kalarak afişi yayınlamaya devam ettiğini belirtti. Jaen, “Instagram’dan çok önce de bu şekilde afişlerle filmler yapıyordum ve buna Instagram’dan sonra da devam edeceğim.” şeklinde konuştu. 



“Bu, doğduğumda gördüğüm ilk görüntü” 

Jaen: “Bu (meme ucu), muhtemelen doğduğumda gördüğüm ilk görüntü. Instagram gibi bir şirket bana işimin tehlikeli olduğunu, insanların yaptıklarımı görmemesi gerektiğini ve bunu (memeyi) pornografik bulduklarını söylüyor. Kaç kişiye vücutlarının tehlikeli olduğunu ve vücutlarının kötü olduğunu söylüyorlar? Instagram’ın uygulamalarına karşı binlerce kişi filmin afişini sosyal medyada paylaştı ve ezici bir destek aldım.” 



Film, 1 Eylül’de görücüye çıkacak 

Paralel Anneler isimli film, 1 Eylül 2021’deki Venedik Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilecek. Filmde, aynı gün aynı hastanede doğum yapan iki kadının hayatı anlatılıyor. 

Yorumlar (0)