İnşaatın temel kazısında heyecanlandıran keşif

Hatay'a bağlı Defne ilçesinde yer alan bir inşaatın temel kazısı esnasında, Roma dönemine ait olan bir villanın taban mozaiği ve duvar kalıntıları bulundu.

KÜLTÜR-SANAT 04.07.2022, 20:00
İnşaatın temel kazısında heyecanlandıran keşif

Sümerler Mahallesi üzerinde Aralık 2021 tarihinde kentsel dönüşüm çalışmaları çerçevesinde yıkılan sekiz katlı bir binanın yerine yapılacak olan inşaatın temel kazısı sırasında tarihi bir yapıyla karşı karşıya kalındı.

Olayın Hatay Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü'ne iletilmesi üzerine bölgedeki inşaat faaliyetleri durdurularak inceleme başlatıldı.

Roma dönemine ait

Arkeologlarca alanda gerçekleştirilen incelemede, söz konusu kalıntıların Roma İmparatorluğu dönemine ait bir villanın duvarı olduğu ve tabanda da geometrik bezemeli bir taban mozaiğinin bulunduğu belirlendi.

Korumaya alınan inşaat bölgesinde yaklaşık olarak bir ay evvel kurtarma kazıları başladı.

"Konstantinopolis ve Roma'nın ardından 3'üncü büyük kentti"

Hatay Arkeoloji Müzesi'nden Müdür Ayşe Ersoy, basın mensuplarına, Roma döneminde ismi 'Antiochia' olan şehirde o döneme ait birçok sayıda eserin izlerine rastladıklarını ifade etti.

Defne Belediyesi destekleriyle, temel kazısı esnasında rastlanılan kalıntıların yer aldığı alanda bir sanat tarihçisi, arkeolog ve 11 personelle kurtarma kazısının sürdüğünü kaydeden Ersoy, şu bilgileri aktardı:

"Ufak buluntulardan ve kalıntılardan yola çıkarak buranın 2'inci ve 5'inci yüzyıla değin yerleşim gördüğünü tespit ettik. Antiochia, Habib-i Neccar Dağları ile Asi Nehri arasında kalan oldukça geniş bir bölgede yerleşim görmüş. Roma döneminde, Konstantinopolis ve Roma'nın ardından 3'üncü büyük şehir burasıydı. Yayılım sahası da bir hayli geniş. Bu kentin Halep kapısından başlayan yolu ilçemizin kapısına kadar ilerliyor ve yol boyunca da yerleşim görülüyor. Burası da söz konusu döneme ait olan bir villadır."

"Bir bölümü zarar gördü"

Ersoy, kazı faaliyetlerinde, villa taban mozaiğinin ve duvar kalıntılarının bir bölümünün zarar gördüğünü belirlediklerini dile getirdi.

Etrafta katlı yapıların bulunması sebebiyle kurtarma kazısının genişleme olanağının olmadığını söyleyen Ersoy, sözlerin şu şekilde sonlandırdı:

"İlerleyen günlerde tarihi kalıntıların yer aldığı bölgenin devam edip etmediğini belirlemek için yandaki parselde bir sondaj çalışması yapacağız ve koruma kuruluna hususu sunacağız. Ardından eserlerin taşınıp taşınamayacağına karar vereceğiz."

Yorumlar (0)